Premijer Hrvatske

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da situacija u Ukrajini i apel njenog predsjednika Zelenskog jako podsjeća na Hrvatsku 1991. godine, samo što je invazija puno veća i da treba paziti na stabilnost i situaciju na Kosovu, Crnoj Gori i BiH, prenosi N1 Hrvatska.

Plenkovć je to rekao u Briselu, gdje je zasjedao Evropski savjet, a  na kome se raspravljalo i o mogućnosti da se nestabilnost prelije na jugoistok Europe, odnosno na zapadni Balkan.

"Jučerašnja agresija ovog tipa predstavlja praktično poništavanje svih vrijednosti na kojima se zasniva međunarodni poredak, predstavlja kršenje svih principa međunarodnog prava. Ovo je napad koji nije izazvan. Ovo je agresija bez presedana“, rekao je Plenković i najavio nove krize koje će proizaći iz ove situacije, poput energetske i izbjegličke.

Takođe je naveo da je "ovo na neki način bitka između demokratskih sistema i onih u kojima se vlast ne mijenja često".

"Praktično svaki drugi regionalni hegemon ovog tipa može da iskoristi ovaj model da izvrši agresiju na bilo koju zemlju iz nekog svog razloga i da se nada da neće imati nikakvih reperkusija na njih osim paketa sankcija“, rekao je on.

On je komentarisao izvještaje o brzini kojom Rusi napreduju ka Kijevu, rekavši da ne može da izrazi veće ogorčenje što se ovako nešto dešava u 21. vijeku.

„Ono što je bitno i što ja mislim da je sasvim očigledno, takav napad, tolikih razmjera iz toliko pravaca, nije pripreman za jedan dan, ovo je operacija koja se pripremala jako dugo, ovo se sistematski priprema i usmjereno je na promjenu režima u Ukrajini i da se ona ponovo privuče Rusiji i da se ne nastavi prodemokratski put”, rekao je Plenković.