Moguće eskalacije na sjeveru Kosova

Analitičar Agon Maliqi kaže da najavljena posjeta sekretara Savjeta za nacionalnu bezbednosti Rusije Nikolaja Patrusheva Beogradu je alarm za destabilizaciju zemalja regiona, sa ciljem vršenja pritiska na Beograd.

On navodi da je cilj vjerovatno vršenje pritiska na Beograd da otvori novi front destabilizacije u regionu, prije svega, kako kaže, da podrži inicijativu Milorada Dodika u vezi sa ukidanjem nadležnosti u Bosni i Hercegovini, ali navodi i da su moguće eskalacije na sjeveru Kosova.

Maliqi je u objavi na Facebooku izjavio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podržava rusku agendu, ali da Rusija vidi sudbinu Balkana kao manuel za pregovaranje.

“Vučić podržava rusku agendu u mnogim oblastima, ali pokušavajući da izbalansira i održi odnose sa Zapadom. Budući da je svijestan posljedica, do sada je bio skeptičan i suzdržan prema Dodiku. Ako uspije da izdrži ovaj pritisak u ovom trenutku velikog geopolitičkog preokreta, bodovi koje je Vučić zaradio na Zapadu, posebno u SAD, biće visoki. Ako krene u avanture, uništiće sav diplomatski napor iz protekle decenije. Bez obzira na okolnosti, ovaj sukob između Zapada i Rusije će redefinisati bezbjednosni kontekst u Evropi, gdje Rusija vidi sudbinu Balkana i bivših sovjetskih država kao međusobno povezanih – kao oblasti interesa sa mogućnostima za pregovaranje i razmjenu”, napisao je Maliqi.

Kako navodi ovaj analitičar, Kosovo nema luksuz da bude nemarno prema saveznicima.

“U ovom kontekstu, Kosovo pod zaštitom NATO nema luksuz da nastavi sa suverenim i bezbrižnim pristupom prema saveznicima, jureći taktičke pobede koje izazivaju trenutne emocije (npr. registarske tablice, izbori) i gubeći stratešku perspektivu. Rezultat ovakvog pristupa je da Kosovo više ne čekaju visoki američki zvaničnici, čak ni na kafi na marginama Minhenske konferencije”, kaže on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online