Ograničen ulazak

Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Crna Gora i dalje su na listi rizičnih zemalja kada je u pitanju ulazak u Njemačku, kao i Švicarska i mnoge druge susjedne zemlje Njemačke, prenosi Reporteri.

To znači da ljudi koji dolaze iz ovih zemalja moraju da popune pristupne formulare u Njemačkoj, a ako nisu vakcinisani ili izlečeni u posljednja tri mjeseca, moraju imati negativne testove i biti u karantinu.

Njemačka je juče promjenila listu visokorizičnih zemalja, a putnici iz zemalja koje su skinute sa liste mjesta ne moraju da se pridržavaju određenih pravila i karantina.

Savezna vlada je od juče uklonila oko 20 zemalja sa liste visokorizičnih područja, uključujući Španiju, SAD i Veliku Britaniju, saopštio je Institut Robert Koch.

Tunis, Maroko i Indija su takođe uklonjeni sa liste, kao i dijelovi Francuske. To omogućava lakši dolazak putnika iz ovih zemalja u Njemačku jer se više ne svrstavaju u visokorizična područja.

Do sada je više od 100 lokacija klasifikovano kao područja visokog rizika. Za zemlje visokog rizika važe posebna pravila za ulazak putnika iz ovih zemalja u Njemačku. Pravila karantina važe i za nevakcinisane osobe koje se nisu oporavile.

Karantin i putovanja


Svako ko uđe u zemlju iz područja visokog rizika i nije potpuno vakcinisan - što znači da nije vakcinisan najmanje dva puta - ili se nije oporavio u posljednja tri mjeseca, trebalo bi da bude deset dana u karantinu. Može da skrati karantin poslije pet dana ako uradi test i rezultat bude negativan.
Za djecu mlađu od šest godina izolacija prestaje automatski pet dana nakon ulaska u zemlju. Nisu im potrebni testovi.

Svrstavanje zemlje u područje visokog rizika vezano je i za upozorenje Ministarstva spoljnih poslova na nepotrebna turistička putovanja. Dok uklanjanje mjesta sa ove liste olakšava i turistička putovanja u ova mjesta.

Njemačka je nedavno odlučila da ukine restriktivne mjere u tri različite faze, a 20. marta se očekuje ukidanje svih mjera u toj zemlji.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri