Status kvo prepreka razvoju

Ambasadori Francuske i Njemačke u Prištini, Mari-Kristin Butel, odnosno Jorn Rohde, pozvali su danas predstavnike Beograda i Prištine da se u potpunosti uključe u dijalog koji se vodi u Briselu. Dijalog vide kao put ka izgradnji povjerenja, ali uz poštovanje jednih prema drugima i prema prošlim i budućim sporazumima.

Kao povod za poziv ambasadori su iskoristili 59. godišnjicu potpisivanja Jelisejskog sporazuma, odnosno pomirenja Francuske i Njemačke.

„Danas, 22. januara 2022. slavimo godišnjicu Jelisejskog sporazuma između Francuske i Njemačke, kao kamena temeljca današnjeg francusko-njemačkog pomirenja i mira, nakon što su naše dvije zemlje tri puta ratovale u 70 godina“, poručili su ambasadori Francuske i Njemačke u autorskom tekstu.

Naznačili su da su tadašnji politički lideri dvije zemlje pokazali „nepogrešivu posvećenost kada su okrenuli najmračniju stranicu svoje zajedničke istorije“ i potpisali ugovor koji ih je usmjerio ka budućnosti.

Podsjetili su da je ovim ugovorom stvorena francusko-njemačka kancelarija za mlade (OFAJ/DFJV), ali i postavljen temelj za evropski projekat, održiv mir i zajednički prosperitet u Evropi.

Danas, kako navode, nalaze insipiraciju upravo u istoriji Francuske i Njemačke i pomirenju dva naroda za svoje angažovanje na Kosovu i na Zapadnom Balkanu. Međutim, navode i da Evropska unija ne bi mogla da bude izgrađena bez volje naroda da žive zajedno.

„Za sadašnjost i budućnost, neophodno je da se mladi upoznaju, da se sadašnji klišei i predrasude dekonstruišu i da mladi ljudi iz cijelog regiona steknu afinitet i naviku da se razmjenjuju, razgovaraju jedni sa drugima, rade zajedno i da žive zajedno u ovom regionu u srcu Evrope“, naveli su.

Dvoje ambasadora ujedno podsjećaju da su njihove zemlje podržale regionalnu integraciju na Zapadnom Balkanu kroz implementaciju regionalnog zajedničkog tržišta, Berlinski proces i obaveze usvojene u Sofiji.

„Regionalna saradnja je od suštinskog značaja za ekonomski rast regiona, koji je od suštinskog značaja za garantovanje dugoročne stabilnosti i za pružanje perspektive i mogućnosti mladim ljudima u ovom regionu“, navode u autorskom tekstu.

Precizirali su i da je regionalna integracija razlog i korist od pomirenja, te, osvrnuvši se na dijalog Beograda i Prištine, naveli da je status kvo samo prepreka za razvoj.

„To je vrli krug koji počinje kada se učine prvi – teški – koraci. Stoga smo uvjereni da bi bilo pogrešno misliti da je sadašnji status kvo između Kosova i Srbije dobar za bilo koga. To je skleroza i prepreka za razvoj obe zemlje, rizik od nestabilnosti za region i za Evropu u cjelini“, navode ambasadori.

Upravo zbog toga, ambasadori dalje navode, da snažno podržavaju Beograd i Prištinu na putu ka Evropskoj uniji.

„Kosovo i Srbija su Evropa, Zapadni Balkan je u njenom srcu. Evropska unija i njene države članice, na čijem su čelu Francuska i Njemačka, pružaju snažnu podršku Kosovu i Srbiji, koji su predodređeni da se integrišu u našu Uniju“, poručili su.

A kako bi do toga došlo, ambasadori pozivaju Beograd i Prištinu da se u potpunosti uključe u dijalog koji vodi EU i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak.

„Ovo je najbolji put ka miru, prosperitetu i ka EU. Upravo u ovom dijalogu moraju se dati konstruktivni prijedlozi koji čuvaju budućnost i zajedničke interese obe zemlje, kao i građana obe zemlje. Kroz ovaj dijalog se može izgraditi povjerenje, uz poštovanje jednih prema drugima i prema prošlim i budućim sporazumima“, precizirali su u saopštenju.

Naznačili su da će Francuska i Njemačka da budu tu da podrže dijalog, kao i sve reforme koje Beograd i Prištinu približavaju evropskim integracijama, za dobrobit demokratije i svih evropskih građana.