Prihvatljiv za građane

Predsjednik Parlamenta Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi smatra da je inicijativa "Otvoreni Balkan“ nepotpuna bez učešća šest zemalja Zapadnog Balkana i da bi Briselski dijalog trebalo da bude završen međusobnim priznanjem Kosova i Srbije, prenosi Koha.

Xhaferi dodaje da "Otvoreni Balkan" ima svoje prednosti u ekonomskom i socijalnom smislu, ali da politika definiše status ove inicijative.

Politički odnosi zemalja Zapadnog Balkana, prema njegovim riječima, utiču na neslaganja u vezi sa učećem u inicijativi kojoj su se pridružile Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija, a nedostaju Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

"Regionalne inicijative su način da se nađe put ka bližoj saradnji, ali ta saradnja bi trebalo da bude potpuna“, rekao je Xhaferi.

Predsjednik makedonskog parlamenta govorio je i o procesu dijaloga Kosova i Srbije navodeći da bi on trebalo da bude završen uzajamnim priznanjem.

"Ubeđen sam da ovaj proces, treba završiti uzajamnim priznavanjem dvije zemlje i da rješenje treba da bude prihvatljivo za građane. Za nas je prihvatljiva svaka pozicija i odluka koju prihvate predstavnici ove dvije zemlje i dva naroda. Nemamo dilemu da favorizujemo ovo ili ono pitanje“, dodao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore