Ocjena analitičara

Izbor Talata Xhaferija za prvog Albanca na funkciji premijera Sjeverne Makedonije analitičari ocjenjuju kao veoma važan i istorijski događaj, navodeći da to ukazuje da se Sjeverna Makedonija kreće ka EU, ali i da se mora nastaviti sa poboljšanjem položaja Albanaca u Sjevernoj Makedoniji, prenosi Blic Gazeta.

"Veoma je važno da je Albanac prvi put izabran za premijera jedne vlade u Sjevernoj Makedoniji. Poboljšanje statusa Albanaca u Sjevernoj Makedoniji mora da se nastavi. Ima još mnogo posla", kaže politički analitičar Gazmir Raci.

Analitičar Blerim Burjani za Gazeta Blic ističe da je izbor Xhaferija za premijera pozitivan i za Albance u Sjevernoj Makedoniji, dodajući da to dokazuje da se Sjeverna Makedonija kreće ka EU.

"Pozitivno je i za Albance i za Makedonce, bez obzira što su izbori privremeni i prelazni, do izbora u roku od tri mjeseca ili negdje oko 100 dana. Ovo dokazuje da se Sjeverna Makedonija kreće ka EU, Sjeverna Makedonija još treba više da ulaže u izgradnju multietničke države, gdje su sve etničke zajednice jednako tretirane, ali nesumnjivo izbor Xhaferija predstavlja novi demokratski duh u Sjevernoj Makedoniji. Nacionalizam nije put za demokratski razvoj. Sjeverna Makedonija mora da ide naprijed iskorijenjivanjem diskriminacije, političkog besa i nacionalizma ili čak ksenofobije", kaže Burjani.

Smatra da Sjeverna Makedonija postaje evropska zemlja, prihvatajući dva vodeća naroda.

"Mislim da Sjevern Makedonija prihvata dva vodeća naroda, Makedonce i Albance, tako da treba maksimalno poštovati i sve ostale nealbanske i nemakedonske manjine. Sjeverna Makedonija postaje evropska u punom smislu te riječi, sve je bliža EU, pa bi trebalo da ubrza i druge državne reforme", naglasio je.

Prema njegovim riječima, to za Albance znači da imaju ravnopravni tretman sa Makedoncima.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic