Akcenat na inkluziju

Promjena vlasti u Njemačkoj nije rezultirala promjenom stava prema inicijativama regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, kao što je "Otvoreni Balkan", a zvaničnici iz Berlina ističu da podržavaju napore za jačanje regionalne saradnje stavljajući poseban akcenat na inkluziju, a pominju i sporazum o Zajedničkom regionalnom tržištu u okviru Berlinskog procesa, prenosi Gazeta express.

U odgovoru tom listu iz nove Vlade Njemačke, na čijem je čelu kancelar Olaf Scholz, na pitanje da li podržavaju inicijativu "Otvoreni Balkan", rekli su da Savezna vlada Njemačke podržava napore za jačanje regionalne saradnje zapadnobalkanske šestorke.

Zvanični Berlin ističe da je veoma važno da takva saradnja bude sveobuhvatna i otvorena za sve zemlje regiona.

"Savezna vlada podržava napore za jačanje regionalne saradnje između šest zemalja Zapadnog Balkana. Veoma je važno da ta saradnja bude sveobuhvatna i otvorena za svih šest zemalja Zapadnog Balkana", rekao je portparol njemačke vlade.

On ističe da je podrška jačanju regionalne saradnje između zemalja Zapadnog Balkana razlog zašto posebno podržavaju Zajedničko regionalno tržište, što je inicijativa u okviru Berlinskog procesa.

"Zbog toga posebno podržavamo Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, usvojen na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji u novembru 2020. godine", zaključio je portparol.

Isti stav prema inicijativi "Otvoreni Balkan" imala je i njemačka vlada u vreme kada je na njenom čelu bila kancelarka Angela Merkel.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta express