Nema veze sa eurointegracijama

Izvjestilac za Albaniju u Evropskom parlamentu Izabel Santos rekla je da zemlje Zapadnog Balkana treba da budu fokusirane na proces evropskih integracija, sa kojim "Otvoreni Balkan" nema nikakve veze, prenosi Ekonomija onlajn.

"Otvoreni Balkan nema nikakve veze sa procesom europskih integracija. To je inicijativa koja omogućava bolju saradnju između zemalja Zapadnog Balkana, ali mi je važan proces evropskih integracija i ja sam fokusirana na taj proces. I sigurna sam da su svi fokusirani na ovaj proces“, izjavila je Santos poslije dvodnevne turneje po Albaniji.

Prema njenim riječima Albanija je ispunila svih pet uslova koje je postavila Evropska komisija, ali je za održavanje prve međuvladine konferencije neophodno da se Bugarska i Sjeverna Makedonija što prije dogovore.

"Albanija je ispunila uslove, to je svima jasno. Sa Albanijom se bavimo kao sa državom članicom. Ovdje smo prisutni, ulažemo u Albaniju. Datum početka pregovora nije od suštinskog značaja u smislu promene života građana“, rekla je Santos.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online