Politički analitičar iz Tirane

Politički analitičar iz Tirane Mentor Nazarko smatra da je sastanak u Beogradu dao konkretnu formu inicijativi "Otvoreni Balkan", ali da će projekat ostati nedovršen dok se ostali iz regiona ne priključe, prenosi Ekonomija onlajn.

"To je proces koji se polako odvija, a mislim da upravo to, iz raznih razloga, koči ostale države da mu se priključe. Po mom mišljenju ova inicijativa nije alternativna i nije konkurentna Berlinskom procesu, već mu pomaže", kaže Nazarko.

On smatra da do prijema država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju neće doći dok one ne riješe sva otvorena pitanja i probleme među sobom.

"Evropska unija neće prihvatiti probleme ovih zemalja. To su istorijski, ali i aktuelni problemi. Stoga neće primiti nove članice koji imaju problema jedne s drugima", rekao je Nazarko.

Kako dodaje, upravo "Otvoreni Balkan" može doprineti bržim evrointegracijama, jer je saradnja u okviru ove inicijative prilika da se riješe neki aktuelni problemi.

"Ovaj proces koji vidimo ovde je jedna vrsta vežbe tolerancije i dogovora koji postoji unutar zemalja regiona i po mom mišljenju Kosovo je na gubitku što ne ubrzava svoj proces međunarodnih integracija", smatra Nazarko.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online