U centru pažnje

Politički analitičar Mentor Nazarko ocjenjuje da je Albin Kurti namjerno proizveo krizu oko zabrane dinara kako bi povećao svoju popularnost pred izbore.

Gostujući u emisiji “Balkan ažuriranje” na Abc news, Nazarko se osvrnuo na debatu Savjetu bezbednosti UN sazvanu na zahtjev Srbije i ocjenio da je Kurti, da je želeo suzbijanje uticaja Srbije na sjeveru Kosova, mogao da suspenduje dinar na početku svog mandata.

“Kurti, kao što je to obično radio, stvara krizu i u njeno rješenje ulaže čitavu zapadnu zajednicu. On uzima pravo vrijeme, u centru je pažnje, koristi ga da poveća svoje izborne kvote i u ovom konkretnom slučaju, tvrdi, ali će to, naravno, biti pušteno u posljednjem trenutku, da ovaj jednomjesečni period koji razdvaja isplata plata i socijalnih doprinosa, odnosno od kraja januara do kraja februara, trebalo bi da bude dovolјno vremena, što će, prema njegovim riječima, biti za edukaciju građana”, kaže Nazarko.

Prema njegovim riječima Zapad ima dva kolosjeka u rješavanju ovog pitanja, a da je suština da se pitanja korišćenja dinara riješi kroz formiranje Zajednice srpskih opština.

“Prvo mora da se riješi pitanje dinara, odnosno da se u okviru Udruženja riješi pitanje finansiranja Srbije za građane srpske nacionalnosti. Dakle, udruženje bi bilo legalni kanal kojim bi ovaj novac dolazio. Drugo, ima veoma human pristup. Stavite se u poziciju građanina Kosova srpske nacionalnosti, koji će primati penziju. Odgovorite na nevolјe građana. Ovo je bio zapadni pristup. Kurti će svu međunarodnu pažnju usmjeriti na njega, povećati tenzije i onda će riješiti krizu kao što je to činio do sada”, naveo je Nazarko.

Izvor: Kosovo Online/abc news