Posjeta Balkanu 13. i 14. septembra

Kosovske vlasti očekuju da će Angela Merkel u razgovoru sa premijerom Albinom Kurtijem u Tirani dati podršku nastavku Berlinskog procesa i da će razgovarati o regionalnoj saradnji, dok poznavaoci evropskih integracija očekuju da će njemačka kancelarka pojasniti svoj stav o inicijativi "Otvoreni Balkan", prenosi Reporteri.

Kurti će se u utorak, 14. septembra sastati sa Angelom Merkel u Tirani, a njena posjeta Zapadnom Balkana posmatra se kao podrška regionalnoj saradnji u okviru evropske agende.

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu potvrdio je sastanak Kurtija i kancelarke Merkel i naveo da će se razgovarati o "regionalnoj saradnji, Berlinskom procesu i temama od interesa za obe zemlje".

„Posjeta kancelarke Merkel regionu prethodi narednom samitu zemalja Zapadnog Balkana i EU, koji se očekuje u Sloveniji 6. oktobra ove godine. Ovo je snažna poruka podrške Berlinskom procesu, regionalnoj saradnji u okviru evropske agende, a takođe i poruka o važnoj ulozi koju Njemačka ima u cijelom ovom procesu”, kaže Kryeziu povodom posjete njemačke kancelarke.

Potpredsjednica Demokratskog saveza Kosova Shqipe Mjekiqi posetu Angele Merkel Zapadnom Balkanu takođe smatra izuzetno važnom.

„Znamo da je gospođa Merkel bila glavni začetnik uspostavljanja Berlinskog procesa 2014”, rekla je Mjekiqi i dodala da je važno da na kraju svog mandata posjeti Zapadni Balkan.

Direktor Instituta Epik Demuš Shasha smatra da će kancelarka Merkel tokom posjete Zapadnom Balkanu krajnje jasno staviti do znanja da inicijativa “Otvoreni Balkan“ neće imati podršku njemačke vlade, a potom ni u EU.

“Ovo je prva stvar za koju vjerujem da će biti izrečena, ne tako glasno u javnosti, ali definitivno na zatvorenim sastancima. Drugo, ako se ovo prvo ne dogodi je da će gospođa Merkel jasno staviti do znanja da inicijativa ‘Otvoreni Balkan’, kako je zamišljena i pokrenuta, neće imati njemačku podršku ako nije inkorporirana u Berlinski proces”, rekao je Shasha.

Kancelarka Merkel će 13. i 14. septembra posjetiti Zapadni Balkan, najprije Srbiju, zatim Albaniju, gdje će nakon sastanaka sa premijerom Edijem Ramom razgovarati sa premijerima Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri