Njihova dužnost je...

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je oko 200.000 građana Kosova u Švicarskoj da se vakcinišu protiv kovida-19, ocjenivši da je dužnost švicarskih vlasti da ubjede ljude sa korijenima iz drugih zemalja da se vakcinišu.

Osmani je kritikovala švicarske vlasti, rekavši da snose dio krivice što kosovski emigranti nisu vakcinisani, piše švicarski list "Blick", a prenosi Koha.

"Vakcinacija ne samo da spasava živote, već nam pomaže u borbi protiv ovog smrtonosnog virusa. Takođe štiti ekonomiju. To je ono što nam je potrebno da naša društva vratimo na pravi put. Pozivam svoje sunarodnike sa Kosova ovde u Švicarskoj, ali i na Kosovu. Molimo vas da se svi vakcinišete! To je jedina opcija za prevazilaženje ove pandemije", rekla je Osmani koja učestvuje na Švicarskom ekonomskom forumu.

Na pitanje da li se osjeća krivom što su osobe koje su se vratile sa Kosova donele virus u Švicarsku, Osmani je rekla da dio krivice za nevakcinisanje ima i Švicarska.

"Govorite o kosovskim emigrantima u Švicarskoj. Oni su državljani vaše zemlje, trebalo je da budu vakcinisani u Švicarskoj. Dužnost je švicarskih vlasti da ubjede ljude sa korijenima iz drugih zemalja da se vakcinišu. Svi ovi ljudi morali su da budu vakcinisani u Švicarskoj prije putovanja na Kosovo. Do avgusta smo imali nizak nivo zaraze, sve dok nisu došli posjetioci iz Švicarske i drugih zemalja, tada se nivo zaraze povećao", rekla je Osmani.

Ona je dodala i da Kosovo nije jedina zemlja koja je ovog ljeta ukinula mjere.

"Nismo jedini odlučiili da ublažimo mjere, to su učinile mnoge druge zemlje u regionu i širom Evrope. Broj zaraženih je bio veoma mali, a broj vakcinisanih je počeo da raste. Ali umjesto da se međusobno okrivljujemo, sada je važna samo jedna poruka: vakcinacija spasava živote. Vakcinišite se, u Švicarskoj, na Kosovu, širom svijeta!", poručila je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore