Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz, koja boravi u zvaničnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, rekla je da je regionalna inicijativa "Otvoreni Balkan" opasna i da stvara utisak da region ima alternativu, sem puta ka Evropskoj uniji, prenosi Kosovo press.

Gërvalla-Schwarz je, na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, rekla da nema potrebe za takvim regionalnim inicijativama, imajući u vidu Berlinski proces, te prema njenim riječima, otvaranje paralelne inicijative nije nešto novo.

"Kao Republika Kosovo, smatramo da je inicijativa ’Otvoreni Balkan’ opasna. Smatramo da je opasna, jer stvara utisak da imamo alternativu na zajedničkom putu, kao region, sem puta u EU", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Naglasila je da je u Berlinskom procesu, u koji su uključene sve zemlje regiona, Kosovo ravnopravan partner sa ostalih pet balkanskih država i da otvaranje paralelnih inicijativa u suštini nije ništa novo.

"Moj je utisak da ova inicijativa, koja se ranije zvala ’mini Šengen’, postavlja znak pitanja geostrateških definicija u našem regionu, jer nemaju sve zemlje istu geostratešku definiciju", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Regionalna inicijativa poznata pod nazivom ’mini Šengen’ juče je zvanično nazvana ’Otvoreni Balkan’, potpisivanjeme sporazuma o regionalnoj saradnji u Skoplju. Sporazum su potpisali premijer Albanije Edi Rama, Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina nisu se pridružili ovoj inicijativi.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press