Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz je u svom govoru na Dubrovnik forumu podsetila na genocid u Srebrenici koji se obilježava 11. jula, rekla da je Kosovo posvećeno evropskom putu i istakla da je „mini Šengen prevara“.

Donika Gërvalla-Schwarz je na početku govora istakla da je Skuština Kosova usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

„Prije nego što počnem govor, pozvala bih sve da se prisetite važnog dana. Sutra je 11. jul, datum kada se obilježava genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine nedaleko odavde. Skupština Kosova je prije nekoliko dana odobrila rezoluciju o ovom genocidu. Dok razgovaramo o budućnosti, ne bismo smeli da zaboravimo opasnosti iz prošlosti".

Gërvalla-Schwarz je istakla da Kosovo ostaje posvećeno evropskim principima, da traži pravi Šengen i stvarnu Evropu a ne „šengensku prevaru koja uzrokuje opasne smetnje".

„Mini šengen nas katapultira u loša stara vremena, kada je jedna strana pokušala da dominira nad svima. Da budem vrlo jasna: ne postoji "mini Šengen". To je laž. I to je zamka, jer tvrdi da je poput EU, a nije takav. Stvarni Šengen nije stvoren na početku zajedničkog evropskog tržišta, već je rezultat dubokih reformi i složenih pregovora između država članica EU. Zasnovan je na konsenzusu, uzajamnom poverenju i uvažavanju. "Mini Šengen" je u suprotnosti krhkim dostignućima u regiji, jer eliminiše princip konsenzusa, predodređen je da eliminiše zajedničko tržište, i ozbiljno preti da uruši povjerenje. Opasna vremena na Balkanu još nisu gotova“, istakla je Gërvalla-Schwarz.

Izvor: Kosovo Online