Nakon Prespanskog foruma

Premijer Albin Kurti je poslije Prespanskog foruma izjavio da Srbija treba što prije da prizna Kosovo i da se suoči sa prošlošću, jer je izazvala četiri rata, prenosi Reporteri.

„Demokratizacija je neophodna protiv autokrata, vladavina zakona je važna za kriminal, a suočavanje s prošlošću je važno zbog ratnih zločinaca, a takođe i za mir i pomirenje na Zapadnom Balkanu. Srbija je ta koja se iz dobro poznatih razloga mora suočiti sa prošlošću. Budući da je ona izazvala četiri rata u Jugoslaviji, nažalost do danas se nije suočila sa onim što se dogodilo u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, a vjerujem i u Sloveniji, po naređenju Beograda“, rekao je Kurti medijima.

Prema njegovim riječima uzajamno priznanje Kosova i Srbije nema alternativu.

„Što se prije to dogodi, biće bolje i za Kosovo, ali i za Srbiju i cio region. Čim Srbija prizna Kosovo, i Kosovo bi moglo da prizna Srbiju. I vjerujem da Bosna i Hercegovina uopšte ne bi zakasnila. Na taj način bi Evropska unija imala mnogo veću želju da što prije uvrsti šest zemalja Zapadnog Balkana u svoje redove“, rekao je Kurti.

Istakao je da je Zapadnom Balkanu potrebna demokratizacija, vladavina zakona i suočavanje s prošlošću i da frustracija koja postoji u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, Srbija ne bi trebalo da instrumentalizuje.

Naglasio je da bi sa Tiranom i Skopljem trebalo održati sastanke što je prije moguće, jer ima mnogo toga o čemu se može razgovarati i sarađivati.

„Mi se odlično razumijemo. Nije da smo i ranije znali stavove jedni drugih. Međutim, nastavljamo dijalog svuda na Zapadnom Balkanu. I moj prijatelj, premijer Edi Rama razumije moj stav, ali učinilo mi se prikladnim da još jednom pozovem da oni koji su nezadovoljni Evropskom unijom ne govore nepravedno, ovo nezadovoljstvo ne bi trebalo da im instrumentalizuje državu koja ne voli NATO i više voli Rusku federaciju. Stoga nezadovoljstvo premijera Rame, Zaeva, frustracija koja postoji u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji ne bi trebalo da instrumentalizuje ni Srbija, ni zvanični Beograd, ni bilo ko drugi. Imate pravo da budete nezadovoljni, ali ne i da budete instrumentalizovani od onih koji žele hegemoniju na Balkanu, a nikako NATO, a ne vjerujem ni u EU“, rekao je Kurti, prenosi Kosovo press.

Govoreći o zaključnom sastanku u Berlinu 5. jula, naglasio je da inicijativa Novog Sada ne može biti dodata tom procesu.

„Na zaključnom sastanku u Berlinu predviđena su četiri sporazuma o kojima se pregovara i ovih dana. Stoga bih bio rezervisan u vezi sa krajnjim rezultatom. Mislim da je pitanje zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana definisano od Samita u Sofiji i naziva se zajedničkim regionalnim tržištem i ne mislim da ’mini Šengen’ ili inicijativa Novog Sada mogu da naprave paritet da se dopune ili dodaju procesu Berlina“, dodao je Kurti.

Komentarišući izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, da Kurti pripada novoj generaciji političara, rekao je da Brnabić „nova generacija političara“.

„Želim da se Srbija, što je prije moguće, uz pomoć premijera Srbije distancira od Miloševićevog režima koji je izazvao četiri rata. Danas imamo mnogo otvorenih rana od njih, uključujući i pitanje nestalih“, rekao je Kurti.

Takođe je izjavio da su projekcije za ekonomski rast Kosova tokom godine 7,9 odsto i da je izvoz u prvih pet mjeseci povećan za više od 60 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri