Ukinut karantin

Kosovo od 16. maja više nije na spisku „visokorizičnih zemalja“ i nalazi se na listi „rizičnih“ zemalja. Od zemalja iz regiona na listi „visokorizičnih“ nalaze se i dalje samo još Hrvatska i Slovenija.

Od nedjelje 16. maja Kosovo nije više na listi „visokorizičnih“ već na spisku „rizičnih“ zemalja, kada je u pitanju korona-virus, objavljeno je na internet-sajtu njemačkog instituta Robert Koh. Kosovo je na listi visokorozičnih zemalja bila od 21. januara 2021, piše Deutsche welle.

Pored Kosova, sa liste visokoričnih područja skinute su sada i Bosna i Hercegovina, Srbija i Sjeverna Makedonija, a Crna Gora je skunuta 9. maja. Na listi visokorizičnih od zemalja iz regiona ostale su i dalje Hrvatska i Slovenija.

Samo Albanija u regionu nije rizično područje

Stepen rizika zemalja odnosno područja utvrđuje se na osnovu incidencije, odnosno broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od sedam dana. Liste se sastavljaju na osnovu zajedničke odluke referentnog nemačkog inistuta Robert Koh i tri Savezna ministarstva – zdravlja, spoljnih i unutrašnjih poslova.

Zemlje, odnosno regioni, razvrstani su u četiri kategorije: zemlje u kojima postoje nove varijante virusa, visokorizične zemlje, rizične zemlje i zemlje u kojima ne postoji rizik. U regionu se samo Albanija nalazi na spisku onih zemalja koje nisu rizične.

Putovanja u Njemačku

Na sajtu ambasade Njemačke na Kosovu piše da od 13.05.2021. važe odredbe Direktive o ulasku u tu zemlju u uslovima pandemije Kovida-19.

Po toj Direktivi, između ostalog, za ulazak u Njemačku je potrebno imati – ili potvrdu o revakcinaciji ili negativan test na prisustvo virusa (antigenski ili PCR) ili potvrdu o preležanom Kovidu-19.

U Njemačkoj se priznaje vakcinacija vakcinama BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneka ili Johnson&Johnson. Revakcinisanim se smatraju lica koja su primila drugu dozu vakcine, odnosno jednu dozu kad je u pitanju vakcina Johnson&Johnson. Radi se isključivo o vakcinama koje je do sada priznala Evropska agencija za lijekove, EMA. Neophodno je da je prošlo najmanje 14 dana od posljednje potrebne pojedinačne doze.