Budućnost je u saradnji bez nacionalizma

Njemački ministar za evropske poslove Michael Roth ponovio je zvanični stav Berlina protiv promjene granica na Zapadnom Balkanu i naglasio da je budućnost ovog regiona u pomirenju, uskoj regionalnoj saradnji i konačnom udaljavanju od nacionalizma i revanšizma, prenosi Lajmi.

Michael Roth je nakon objavljivanja "non pejper“ dokumenta koji predviđa promjenu granica na Zapadnom Balkanu za Deutsche welle rekao da politika proširenja Evropske unije ne uključuje demarkaciju granica.

"Promjena granica neće riješiti probleme na Zapadnom Balkanu. Naprotiv, bilo bi vrlo opasno i pretilo bi novo otvaranje "Pandorine kutije" sukoba. Sadašnjost i budućnost Zapadnog Balkana je u pomirenju, uskoj regionalnoj saradnji i konačnom udaljavanju od nacionalizma i revanšizma. Zemlje Zapadnog Balkana jesu i ostaju zemlje multireligijskih i multietničkih društava. To je preduslov za mir, prosperitet i demokratiju. Stoga sam uveren da se slovenačka vlada jasno distancirala od fantazija o promjeni granica, jer to nikog u Evropi ne zanima“, istakao je Roth.

Njemački ministar za evropske poslove kaže da bi balkanski ratovi devedesetih trebalo da budu dovoljno upozorenje za sve i naglašava da je pomeranje granica pripada neuspješnoj prošlosti.

"Promjena granica je opasan put za regiju, danas niko na Zapadnom Balkanu i u EU ne može biti za to ozbiljno zainteresovan. Sjećanja na balkanske ratove devedesetih koji su bivšu Jugoslaviju pretvorili u ratište trebalo bi da budu dovoljno upozorenje za sve. Moj stav je jasan, maštarije o promjeni granica zauvek pripadaju neuspješnoj prošlosti“, rekao je Roth.

Roth kaže da strategija proširenja EU ne predviđa prekrajanje granica i naglašava da je potrebna puna posvećenost nastavku Berlinskog procesa.

"Berlinski proces je poslao važan signal - da stojimo uz ljude u regiji i da bez obzira na članstvo činimo sve u promociji stabilnosti Zapadnog Balkana. Ulažemo napore da poboljšamo regionalnu saradnju, pružimo perspektivu mladima, pružimo im zaposlenje i socijalnu koheziju. Pitanja zdravstva, infrastrukture i digitalizacije takođe igraju važnu ulogu. Stoga Berlinski proces treba predano nastaviti. Svijesni smo koliko je važno da Evropsku uniju na Zapadnom Balkanu doživljavaju kao bliskog, vjerodostojnog i mudrog partnera. Stoga sam zadovoljan što Evropska unija šalje jasan signal solidarnosti, od maja ćemo ponovno podeliti 650.000 doza vakcina zemljama Zapadnog Balkana“.

Roth kaže da je nova Vlada Kosova uvela ambiciozan program u borbi protiv korupcije, jačanju demokratije i vladavini prava u kome može da računa na podršku Njemačke i Evropske Unije.

"Ovo je snažan signal i vlada može da računa na našu podršku. Njemačka će nastaviti da radi na liberalizaciji viznog režima. Takođe, reforma izbornog zakona treba da bude osmišljena na takav način da doprinese pomirenju i saradnji, a ne daljim podjelama“, naglasio je Roth.

Roth ističe da će u maju i junu na sastanku Savjeta ministara spoljnih poslova Evropske unije jedna od tema biti i Zapadni Balkan i početak pregovora o pristupanju.

"EU mora održati riječ i više ne sme da odlaže proces pristupanja zemalja Zapadnog Balkana jer je ugrožen kredibilitet EU. U našem je interesu približavanje sa ovom regijom“, kaže Roth.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi