BioNTech/Pfizer

Stiglo je 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer, prvi dio vakcina koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX.

Prve količine Pfizer vakcina iz COVAX programa stigle su danas na Međunarodni aerodrom u Sarajevo, koje će preuzeti Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Kako je ranije najavljeno, dopremljeno je 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX.

Bosna i Hercegovina je putem COVAX mehanizma naručila 1,2 miliona doza, te bi od Evropske unije trebala dobiti 892.000 doza vakcina.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković objavila je ranije da će nakon ovoga uslijediti još dvije pošiljke: Bosna i Hercegovina će 29. marta dobiti 36.000 doza vakcina AstraZeneca te 22. aprila još 76.000 doza istog proizvođača.

Donacije vakcina

Zdravstvene vlasti kasne s vakcinisanjem, jer je zemlja do sada dobila tek manju količinu vakcina, i to kao donaciju iz susjedne Srbije. Donaciju su najavile i Slovenija, Turska i Kina.

Većina trenutno dostupnih vakcina je donirano. Donaciju je uručila Srbija, a to su najavile da će učiniti Slovenija, Turska i Kina.

Entitet Republika Srpska uspio je nabaviti ruske vakcine Sputnjik V, dok Federacija Bosne i Hercegovine to još nije uspjela.

Najmanje 5.400 osoba preminulo je u Bosni i Hercegovini od posljedica korona virusa od marta prošle godine, kada je u zemlji zabilježen prvi slučaj zaraze.