Najugroženije Kosovo i BiH

Viši politički direktor Centra za kontrolu oružja i neproliferaciju John Erath kaže da Zapad treba da poveća usmerenost pažnje ka Balkanu, jer bi moglo doći do eskalacija, i u tom kontekstu kao najugroženije naveo je Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, prenosi Reporteri.

Erath kaže da je situacija na Balkanu veoma ozbiljna.

"Bezbjednosna situacija je veoma ozbiljna u regionu, tako da se mora povećati pažnja Zapada kako situacija ne bi eskalirala. Sjetite se samo šta se dešavalo 90-ih, kakvi su se žestoki ratovi vodili u regionu. Ne sme se dozvoliti da se ovakve tragedije ponove. Ključ bezbjednosti regiona je da Kosovo i Srbija priznaju jedna drugu. SAD same ne mogu da održe mir u regionu, bez bliske saradnje sa liderima balkanskih zemalja", kaže Erath.

Povezao je dešavanja na Balkanu sa sukobom u Ukrajini, a kako kaže, ako Rusija pobjedi desiće se "opasan presedan".

"Svijet je postao nepredvidiv i imamo veoma ozbiljan rat između Rusije i Ukrajine. Ako Rusiji bude dozvoljeno da postigne makar i mali uspjeh protiv susjedne države, onda će to biti loš signal za svijet, jer bi to nagnalo druge zemlje da razmišljaju o upotrebi sile umjesto o diplomatiji. Dakle, smatram da je veoma važno zaustaviti Rusiju, a svi mi imamo odgovornost da pomognemo Ukrajini", kaže John Erath.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri