Potreban pristisak

Novinar Augustin Palokaj, dopisnik Kohe iz Brisela, kaže da je za dijalog između Kosova i Srbije potreban pritisak Sjedinjenih Američkih Država.

Palokaj je naglasio da "sama Evropska unija ne može pomoći da se ovaj proces završi“, dodajući da nijedna kriza u Evropi nije prevladana bez pomoći SAD.

On je rekao da administracija američkog predsjednika Joea Bidena vjeruje da se stvari u svijetu mogu promjeniti i po njemu je to dobra stvar za Kosovo.

Po njegovim riječima, proces dijaloga je lak ukoliko je međunarodna zajednica jedinstvena u rješavanju odnosa između Kosova i Srbije.

"Američka podrška EU nije dovoljna za uspjeh, potreban je američki napor. Ne postoji velika kriza u Evropi koju je riješila sama EU. Očekujem konkretnu saradnju i napore SAD da Evropa riješi problem koji je više evropski nego američki problem. Evropskoj uniji treba pomoć SAD. Za Kosovo će biti lakše ako će se naši međunarodni prijatelji ujedine", rekao je Palokaj na KTV.

On je dodao da je dobra vijest to što je izaslanik EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao u Prištini da će se Zajednica srpskih opština zasnivati na tri dokumenta, uključujući odluku Ustavnog suda Kosova.

Njegovo mišljenje je da će biti pritisaka na Kosovo da uspostavi Zajednicu srpskih opština, ali i da je zanimljivo videti šta će Lajčak reći u Beogradu.

"Da vidimo šta će Miroslav Lajčak reći u Beogradu. Da li to znači da se Zajednica može osnovati prema odlukama Ustavnog suda Kosova ili znači, kao što je rekao i prošli put, da Ustav nije biblija i da se može mijenjati. Pogledajmo pažljivo kako se stvari razvijaju. Srbija je rekla da bi Zajednicu trebalo formirati prema Briselskom sporazumu, a ne prema Ustavnom sudu Kosova. Očekujem pritisak da damo više Srbima ili Srpskoj pravoslavnoj crkvi, poput ideje o eksteritorijalnom statusu srpskih pravoslavnih crkava, u kontekstu onoga što neki diplomatski krugovi u Briselu nazivaju potragom za inovativnim rješenjima", zaključio je Palokaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore