Lokalni izbori

SDA izgubila načelnička mjesta u općinama Centar, Novo Sarajevo i Ilidža, SNSD ostao bez Banje Luke.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Željko Bakalar saopćio je u ponoć preliminarne, nezvanične i nekompletne rezultate lokalnih izbora u zemlji.

Na konferenciji za novinare je kazao da u Cazinu vodi Nermin Ogrešević (A-SDA) sa 67,91 posto glasova, a u Bihaću Šuhret Fazlić (Pomak) sa 45,85 posto glasova, prenosi Fena.

Nezavisni kandidat Fuad Kasumović za gradonačelnika Zenice u vodstvu je sa 66,34 posto glasova, dok u Tešnju za načelnika općine vodi Suad Huskić (SDA) sa 60,57 posto glasova.

U Livnu je u vodstvu Darko Čondrić (HDZ BiH) sa 34,73 posto glasova, a u Čapljini Smiljan Vidić (HDZ BiH) sa 63,05 posto glasova.

Stjepan Bošković (HDZ BiH) vodi sa 59,53 posto glasova kao kandidat za načelnika općine Stolac.

U Ilijašu blagu prednost ima Akif Fazlić iz SDA (51,25 posto) ispred Amara Dovadžije, kandidata "četvorke" (48,75 posto).

Kandidat za načelnika općine Hadžići Hamdo Ejubović (SDA) u prednosti je u odnosu na druge kandidate sa osvojenih 54,12 posto glasova.

Veliki Udarac Izetbegoviću i Dodiku

Kandidat za načelnika Ilidže Nermin Muzur ("četvorka") u vodstvu je sa 64,06 posto glasova, a za načelnika općine Novi Grad Sarajevo Adnan Delić ("četvorka") sa 46,37 posto glasova.

U Vogošći kandidat za načelnika Edin Smajić (SDA) ima 52,53 posto glasova, dok Ibro Berilo (SDA), sudeći po objavljenim preliminarnim podacima, ostaje načelnik općine Trnovo (81,19 posto glasova).

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini donijeli su promjene na političkoj pozornici u toj zemlji, a najvažnije su činjenica da su dvije od tri vladajuće stranke s nacionalnim predznakom izgubile nadzor nad velikim gradovima, poput Sarajeva i Banje Luke.

"U cijeloj Bosni i Hercegovini došlo je do promjena. To nisu tektonske, ali su važne promjene", kazao je u nedjelju kasno navečer u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Izetbegović je priznao poraz svoje stranke u utrci za načelničke pozicije u tri od četiri općine koje čine Grad Sarajevo.

Opoziciona koalicija, koju čine Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine BiH, Naša stranka, Narod i pravda i Nezavisna bosanskohercegovačka lista, preuzela je vlast u još nekim općinama Kantona Sarajevo koje su slovile za neosvojive utvrde SDA.

Taj je opozicioni blok, koji je prvi put uspostavljen uoči ovogodišnjih lokalnih izbora, izborio načelničke pozicije u 11 općina, a SDA je zadržala ili dobila vlast u 30 općina.

HDZ BiH bez Tomislagrada i Prozora

Među njima nema niti jednog većeg grada, jer je u Zenici novi mandat dobio dosadašnji gradonačelnik Fuad Kasumović kao neovisni kandidat, u Tuzli je gradonačelnik ostao SDP-ov Jasmin Imamović, a u Bihaću je još jedan mandat izborio nezavisni Šuhret Fazlić.

Milorad Dodik je potvrdi poraz u Banjoj Luci te kazao kako to za njega "nije mali udarac" za Savez nezavisnih socijaldemokrata, a Banjalučanima je zamjerio da "nisu bili fer" prema njegovom kandidatu za gradonačelnika Igoru Radojičiću.

Najveća stranka s hrvatskim predznakom, prema podacima koji su bili dostupni u noći nakon izbora, vlast je izgubila jedino u Tomislavgradu, a nije je uspjela osvojiti u Prozor/Rami, koja je nedostižni cilj za Dragana Čovića već četvrti izborni ciklus, jer tamo suvereno vlada Jozo Ivančević iz HDZ 1990.

Prema podacima CIK-a, na lokalnim izborima sudjelovalo je 50 posto od 3,2 miliona registriranih birača.