Neće biti aktuelna

Dolaskom predsjednika Joea Bidena na čelo Sjedinjenih Američkih Država, opcije koje uključuju promjenu granica na Balkanu neće biti aktuelne, piše Koha.

Kako navodi taj medij, analitičari smatraju da Biden, koji dobro poznaje historiju regiona, neće podržati ideju koja posljednje tri godine kruži u okviru dijaloga između Kosova i Srbije.

Politički analitičar iz Berlina Bodo Weber, rekao je za Kohu da će se pregovori vratiti na prvobitne principe, s ciljem postizanja pravno obavezujućeg sporazuma.

"Konačno će se završiti opasna epizoda razmjene teritorija. Obnavljanje dijaloga u prvobitnom okviru biće obavljeno uz očuvanje njegovih osnovnih principa - da je ideja o promjeni granica na Balkanu prevaziđena. Srbija se mora vratiti politici zasnovanoj na stvarnosti, priznajući da je odavno izgubila Kosovo, da bi postala pravi partner Zapada", rekao je Weber.

Što se tiče sporazuma iz Vašingtona od 4. septembra, posredstvom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Weber smatra da će ekonomska pitanja, poput onog o "mini Šegenu", biti usklađena sa kontekstom Evropske unije.

"Dio sporazuma koji govori o preseljenju ambasada u Jerusalimu, pašće onog trenutka kada Biden uđe u Bijelu kuću", rekao je Weber.

Kako podsjeća Koha, tokom predizborne kampanje, Biden je rekao da je nezavisnost Kosova nepovratna.

U pismu američkim Albancima, kandidat demokrsta se obavezao da će sarađivati sa Evropskom unijom na oživljavanju dijaloga, "s ciljem omogućavanja pravednog i sveobuhvatnog rješenja koje poštuje teritorijalni integritet Kosova i postizanja punog uzajamnog priznanja".

Arbresha Loxha iz Grupe za pravne i političke studije očekuje da će Biden biti oštriji u pogledu izazova koji su Kosovu nametnuti od Srbije i Rusije.

"Prirodno očekujemo da će se ova promjena odraziti na dijalog između Kosova i Srbije u kojem će Bijela kuća biti mnogostruko stabilnija, u odnosu na promociju nezavisne države Kosovo i otvorenom suprotstavljanju praksi Srbije i Rusije u njihovoj kampanji za otpriznavanje nezavisnosti Kosova", rekla je Loxha.

Koha podsjeća da za vrijeme Obamine administracije, dok je Biden bio potpredsjednik, Sjedinjene Države nisu direktno učestvovale u dijalogu, povjeravajući ulogu posrednika Evropskoj uniji.

Tokom prethodnih posjeta Kosovu, Bidenov glavni zahtjev bio je jačanje demokratske države, kao i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, piše Koha ditore.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore