Analitičari

Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije trebalo bi da se odvija u skladu sa historijskim procesom, kao što je to bilo slučaj sa drugim zemljama, kažu eksperti za politička pitanja na Kosovu. Ističu da bi normalizacija trebalo da se dogodi uz međusobno priznavanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa.

Politolog Ramush Tahiri rekao je za Radio Slobodna Evropa da se normalizacija ne može izvršiti revizijom historije niti sa parametrima nacionalističkih politika koje su pokrenule rat na Balkanu.

"Sjedinjene Države i Evropska unija igraju ključnu ulogu u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Evropska unija ima kriterijum i uslov za Srbiju i njeno članstvo zavisi od ispunjavanja kriterijuma, uključujući Kosovo. SAD, kao supersila, zainteresovane su za mir i stabilnost na Balkanu, uključujući projekat Kosova kao suverene i nezavisne države", kaže Tahiri.

On podsjeća da su SAD veoma posvećene realizaciji kosovske državnosti.

Politički analitičar Imer Mushkolaj kaže za RSE da je potrebno drugačije angažovanje Sjedinjenih Država i Evropske unije, imajući u vidu razvoj dijaloga posljednjih godina, kako bi se proces završio konkretnim rezultatom.

"Praktična primjena eventualnog sporazuma između Kosova i Srbije u svakom slučaju trebalo bi da ima garanciju SAD. Dakle, za kosovsku stranu izgleda nije važno samo učešće SAD u svojstvu posrednika ili medijatora, već važnije od ovoga je garancija koja bi trebalo da stigne iz Sjedinjenih Država za sprovođenje sporazuma u praksi", rekao je Mushkolaj.

Mushkolaj smatra da je, u kontekstu obnavljanja dijaloga sa Srbijom, kosovska strana frustrirana pristupom EU prema Kosovu i srpskim diplomatskim ratom protiv nezavisnosti Kosova.

Prema njegovim riječima, ako se dijalog između strana nastavi ponovo bez preciziranja kakav će biti ishod, sumnja da će dijalog biti na pravom putu.

Za političke pregovore koje je do sada vodila Evropska unija kao stožer, kosovska strana, kaže Mushkolaj, ima utisak da je srpska strana favorizovana.

"Ovdje je pristranost uglavnom povezana sa pitanjem liberalizacije viznog režima. Brisel kaže da ta dva pitanja nisu povezana, ali izgleda da nije tako, jer sve dok Brisel bira da pitanje liberalizacije bude šargarepa za kosovsku stranu, sa izgledima da će se ista šargarepa držati sve dok se ne postigne dogovor između Kosova i Srbije", rekao je Mushkolaj.

Specijalni izaslanik State departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer rekao je tokom posjete Kosovu da Sjedinjene Države ohrabruju Kosovo da ozbiljno shvati dijalog i postigne dogovor o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Palmer, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, rekao je da bi nove ekonomske prilike i strane investicije na Kosovu i u Srbiji mogle da olakšaju postizanje konačnog sporazuma između Prištine i Beograda.

Dodao je da je Richard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovore na Kosovu i u Srbiji u najboljem položaju za to.

Prema Palmeru, cilj SAD je da uzajamno priznavanje postane srž sporazuma, podsjećajući da je proces dijaloga predodređen za kompromis.  

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore