Multietničnost na djelu

U opštini Gračanica funkcioniše Odbor za zajednice, koga čini 12 članova iz srpske, albanske, romske, egipćanske, aškalijske i goranske zajednice.

Predsjednik Odbora za zajednice Arsim Krasniqi u izjavi za program na srpskom jeziku Radio Kosova 2 kaže da je cilj rada Odbora ostvarivanje prava manjinskih zajednica na teritoriji opštine Gračanica.
U opštini Gračanica živi većinski srpsko stanovništvo, ali je struktura stanovništva mulitietnička. Prema opštinskim podacima, na teritoriji opštine Gračanica živi oko 25.000 stanovnika, od toga je 85.7 % Srba, 3,7 % Albanaca i 10,6 posto čine pripadnici ostalih etničkih zajednica.
U Gračanici je formiran i Odbor za zajednice, koga čini 12 članova iz srpske, albanske, romske, egipćanske, aškalijske i goranske zajednice.
“Mi pratimo koliko se poštuju manjinska prava. Ukoliko građani manjinskih zajednica imaju neke probleme, oni nam se obrate, pa mi o tome raspravljamo na sjednici Skupštine ili, u zavisnosti od problema, obavijestimo predsjednika opštine, direktora javne službe ili administraciju.”
Krasniqi, koji je predstavnik albanske zajednice, nije zadovoljan radom lokalnih vlasti.
“Za albansku zajednicu, sadašnja opštinska valst, nije ništa uradila. Predhodna vlast je započela neke projekte i sve je tako ostalo. U Sušici je izgrađena škola, ali nije dovršena ograda, nije urađena kanalizaciona mreža, kanalizacija pliva po dvorištu. Ja se žalim svaki dan, ali oni kažu da nemaju sredstva”, kaže Krasniqi.
On napominje i da se u opštini Gračanica ne poštuje višejezičnost, jer, prema njegovim riječima, ukoliko mještanin albanske nacionalnosti ne zna srpski jezik, ne može ni izvod da izvadi.
Iako kritikuje rad lokalne samouprave, Arsim Krasniqi ističe da su u njegovom selu Sušica, kraj Gračanice, dobri međuetnički odnosi.
“Živimo odlično, možda se djeca nekad posvađaju, ali odrasli ne. Ni prije 1999. nismo imali problema, a nemamo ih ni sada”, kaže Krasniqi.
S druge strane, potpredsjednik opštinskog Odbora za zajednice je pripadnik goranske zajednice, Bujar Hodža. On smatra da se u ovoj opštini poštuje multietničnost.
“Zamjenik predsjednika opštine za manjinske zajednice je pripadnik romske zajednice, predsjednik Odbora za zajednice je albanske nacionalnosti, šef kancelarije za manjinske zajednice je goranske nacionalnosti. To potvrđuje multietničnost u opštini Gračanica. Cilj naših sjednica je da sve zajednice, pa i naša goranska, imaju svoja vjerska, kulturološka i obrazovna prava. Mislim da se poštuju prava manjina, poštuje se i višejezičnost, imamo prevodioca, mislim da su svi upućeni u ono što se dešava. Skoro smo uveli i romski jezik kao jedan od oficijelnih jezika. To je multietičnost na djelu”, kaže Hodža.
On sa zadovoljstvom ističe da se puno porodica goranske nacionalnosti doseljava u Gračanicu, te da ih je srpska zajednica dobro prihvatila.
Po broju stanovnika, na teritoriji opštine Gračanica, romska zajednica je na trećem mjestu. I oni u opštini imaju svoje predstavnike, a jedan od njih je i zamjenik gradonačelnika za pitanja manjina Sebastijan Šerifović.