Atmosferski fenomen na Kosovu

Mnogi su Prizrenci ujutru bili iznenađeni kada su primjetili prljavu odjeću na žicama za sušenje veša. Ali i oni koji su svojim automobilima krenuli na posao.

Prljava žuta kiša koja je sinoć padala, nanjela je tanak sloj pustinjskog pijeska, koji kako ističu poznavaoci ovog fenomena, povremeno dođe kao posljedica ciklona iz Jadranskog, odnosno Sredozemnog mora.
Ova pojava je zabilježena i u zemljama u okruženju i stručnjaci tvrde da žuta kiša na našim prostorima nije ništa neobično.
"Dešava se upravo u situacijama kada imamo jako jugozapadno strujanje na visini koja može donijeti pustinjski pijesak do naše regije", kazala je Milica Đorđević iz Hidrometeorološkog zavoda RS za klix.ba. 
Stabilizacija vremena, prema najavama Hidrometereolopškog instituta Kosova,  očekuje se tokom noći, tako da će uz umjereno naoblačenje, nakon trenutnih temperatura između 16 i 23 °C, na Kosovu preovdadati sunčano vrijeme, koje će nas pratiti tokom vikenda. Očekuje se da će dnevne temperature dostići i 30-ti podjeljak.