Bez obzira na odluku

Radovi na Prevalcu su nastavljeni uprkos odluci Ministarstva životne sredine. List "Jeta në Kosovë" (Život na Kosovu) je zabilježio da radovi na Prevalcu, poznatijeg kao "turističko selo", su nastavljeni iako je Ministarstvo životne sredine naredilo zaustavljanje svih radova još prošle sedmice.

Sadik Paqarizi, direktor Urbanizma u Prizrenu je rekao da će opštinski inspektori otići u "selo" kako bi zaustavili gradnju.

Prevalac je također dio Nacionalnog parka "Šar".

Ministar životne sredine Dardan Gashi donio je odluku 3. maja o obustavi svih građevinskih aktivnosti.

U odluci Gashija stoji da je razlog degradacija ambijenta ovog slikovitog planinskom područja na Šari u blizini Prizrena nastala prekoračenjem uslova i kriterija za izgradnju u ovoj zoni.

U odluci Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja stoji da se na osnovu trenutnog stanja u zoni Prevalca, prekoračenja uslova i kriterija izgradnje, kao i nepoštovanja naredbe Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja koju je poslao Opštini Prizren, kao način na koji se sprovodi urbanistički plan za ovu zonu, gdje je kao posljedica došlo do uništavanja okoline, odlučeno je da se poduzme ovaj korak kako bi se zaštitila okolina.

Ministarstvo nije dalo detaljna objašnjenja o kojim uslovima, kriterijima i nepoštovanju je riječ.

Izgradnja na Prevalcu je počela još od 2006. godine kada je i usvojen Urbanistički regulacioni plan Prizrena.

Ovaj plan je predviđao da se izgradi 360 bungalova (kamp-kućica), restorana i drugih rekreativnih prostora. Prostor ovog turističkog naselja prostire se na površini od blizu 16 hektara.

Od toga, 3.600 metara kvadratnih su stambeni prostori, a ostali dio je predviđen za zelenu površinu.

"Ja sam prije pola godine zatražio od Skupštine opštine da se raspravlja o Prevalcu ali moj zahtjev nije razmatran", rekao je Paqarizi iz opštine Prizren.