Zakrčeni putevi zadaju glavobolje stočarima Restelice

Bez obzira na majsko sunčano vrijeme, stočari sela Restelice ne mogu do svojih ljetnjih staništa ili bačila. Veliki smetovi snijega, koji su na dužini od kilometar pokrili put prema granici sa Makedonijom, onemogućavaju kretanje vozila i stoke do odredišta.

Gafur Doda, jedan je od šestoro stočara iz Restelice, koji skoro svakog maja, zbog obilnog snjijega i zakršenog makadamskog puta ne može da stigne do svog staništa.
Snježna mećava mu je maja 2010. godine, na mjesto zvano "Mečkina rupa”, koje je od Restelice udaljeno 15-ak kilometara, blizu tromeđa Kosovo-Makedonija-Albanija, odnjela živote pedesetak grla sitne stoke, dok ove godine sa svojih 500 ovaca, zbog neprohodnog i zakrčenog puta koji vodi od samog sela prema graničnom prijelazu Strezimir.
Njegove i molbe kolega, koji vode na ispašu svoja stada preko "Dejkinih kamena" do "Šapke", upućene opštinskim vlastima u Dragašu, nisu urodile plodom.
"Svakoga maja nam se desi neki problem. Zbog velikog snijega i zakrčenog puta, ne možemo do svojih staništa, a mi živimo od stočarstva. Ne znam kako ćemo da rješimo ovaj problem, ali je sigurno da nam je upitna egzistencija. Iz tih razloga smo prunuđeni da potrepštine nosimo konjima kao u stara vremena", naglašava Doda.
Pedesettrogodišnji Doda tvrdi da je na pašnjacima Šar-planine do 1992. godine bilo i do 30.000 grla ovaca. Međutim, ratna vremena, zatvaranje grenice prema Makedoniji, učestali problemi na putu, nemogućnost da stočari žive od prodaje jangnjadi i čuvenog šarskog sira,  sve više gase zainteresiranost za ovčarski zanat.
Stočari ali i sami mještani Restelice i obližnjih sela očekuju od opštinskih organa da preduzmu adekvatne mjere kako bi im se omogučilo lakše kretanje do svojih bačila.