Unapređenje demokratske vladavine kroz veću transparentnost i odgovornost

U organizaciji nevladine organizacije “Ec ma ndryshe“ danas je u Prizrenu održana panel diskusija na temu “Degradiranje prirode i urbanizma“ na kojoj je prisustvovao i ambasador Velike Britanije na Kosovu Ian Cliff .

U uvodnom izlaganju prisutnima su se obratili direktor nevladine organizacije “Ec ma ndryshe“ Hajrulla Qeku koji je predstavio izvještaj o četvoromjesečnom monitoringu i analazima na temu “Degradiranje prirode i urbanizma“, potpredsjednik opštine Ruzhdi Rexha, predstavnik medija - novinar “Koha Ditore“ Fisnik Minci i Naim Cahanaj ispred Demokratskog Instituta Kosova (KDI).
Očigledno je tema današnje diskusije prisutnima bila vrlo interesantna s obzirom da se za diskusiju javilo mnogo diskutanata. Istaknuto je da je konstatacija ovog četvoromjesečnog izvještaja koju su prezentirali članovi ove nevladine organizacije da je nedostatak transparentnosti u donošenju odluka, kao i uticaj interesnih sfera i političara dovelo do degradacije i haosa u gradu i gradsko urbanizmu, što će svako imati negativan uticaj.
Sadik Paqarizi, direktor opštinskog direktorijata za urbanizam je u iscrpnom izvještaju iznio šta su sve opštinske vlasti svojim projektima uradile za poboljšanje života građana kao i za moderniji izgled grada, na što je predstavnik LDK Avdulla Thaqi  replicirajući iznio niz podataka o nepravilnostima u projektima  vladajuće strukture u gradu i da je mnogo novca iz opštinskog budžeta otišlo na neke građevine koje se grade u skoro svakom dijelu grada. Hasan Hasani, direktor javnih službi je odgovarajući na prozivke Thaqija rekao da je bilo mnogo uspješnih projekata i da je ovakvim načinom nastupa diskusija “kliznula“  na politički teren. 
Zatim se za riječ javio novinar RTK-a na bosanskom jeziku Mustafa Balje koji je rekao da je tokom svog novinarskog istraživanja ustanovio da su prekršeni svi zakonski akti oko izgradnje turističkog sela na Prevacu te da su tome kumovali bivše i sadašnje opštinske vlasti.
“Podržavam ovu analizu 'Ec ma ndrushe'. I na prošlom sam skupu kazao da je načinjen propust organizatora što izvještaje ne rade i na bosanskom ili srpskom jeziku. Obzirom da sam u nekoliko navrata istraživao problem ilegalne gradnje na Prevalcu, odnosno tzv. turističkog sela, mogu vam otvoreno reći da podjednaku krivicu u toj raboti imaju i bivša opštinska vlast, predvođena tadašnjim gradonačelnikom Prizrena, Eqremom Kryeziuom, potpomognuta tadašnjim ministrom Ardianom Gjinijem, koji su van zakona, bez saglasnosti Skupštine Kosova, dozvolili ilegalnu gradnju na Prevalcu i time 'postavili temelje', jednom ruglu. Nažalost, ta praksa je, unatoč, kritikama, nastavljena i u vrijeme PDK-a. Iz tih razloga krivicu snose i LDK i PDK. Koliko je meni poznato Zakon o zaštiti Nacionalnih parkova u bivšoj Jugoslaviji donijet 1985. godine, bio je veoma jasan po tom pitanju, ali neki su se svojim ponašanjem u godinama nakon rata, ponijeli 'kao da grade na tuđem'. Čak su bili u javnosti stavovi novih vlasti da će ti bespravno građeni objekti biti srušeni i da će taj prostor biti doveden u prijašnje stanje. To nije urađeno. Ta netransparentnost i divlja gradnja je dovela do ovoga što imamo danas u zoni Parka. Namjerno sam govorio o Prevalcu zato što na tom području živi bošnjačka zajednica koja je, na neki način, ugrožena samovoljom opštinskih vlasti i pod hitno bi trebalo da se iz tih razloga udovolji zahtjevu Bošnjaka da se u regionu Župe, formira nova opštine. Što prije treba da Vlada i Skupština se time pozabave. Sasvim sam siguran da bi stanovništvo koje živi u tom kraju bolje čuvalo okolinu i vratillo bi ljepotu i sjaj Prevalca, kakav je nekada i bio“, rekao je Balje. 
Hajrulla Qeku
Onda su diskutanti imali po minutu vrmena da daju završnu riječ gdje su mnogi istakli da je izvještaj koji je uradila “Ec ma ndryshe“ iscrpan i objektivan i da se treba nastaviti sa takvom praksom. Takođe je i ambasador Ian Cliff, između ostalog, istakao da podržava ovaj četvoromjesečni izvještaj i izrazio nadu da će transparentnost između opštinskih organa i civilnog društva ubuduće biti pojačana.
“Suština je da su danas direktori opštinskih direktorijata sami priznali da ima nedostataka u transparentnosti u radu. Mišljenja smo da mora postojati potpuna transparentost prema građanima u cilju promovisanja demokratske vladavine u opštini Prizren“, rekao je za naš portal Hajrulla Qeku, direktor organizacije 'Ec ma ndryshe' i dodao da će slične projekte realizirati i u opštini Mamuša, gdje će monitorisati predsjednika ove novoosovane opštine na Kosovu i njene direktorijate.
Vinetu Ganić