Nepoštivanje odluke će se kažnjavati

Lokalne vlasti Prizrena su donijele odluku o zabrani saobraćaja vozila tokom vikenda u centru grada i lijeve strane rijeke Bistrice, odnosno od mosta Arasta do Maraša. Motorna vozila će imati ograničeno vrijeme za saobraćaj, u cilju snabdjevanja poslovnih firmi na ovoj lokaciji, a u međuvremenu njihov saobraćaj van ograničenja, ubuduće će biti sankcionisan od strane odgovornih organa.

Do sada, u ovoj zoni su vozila saobraćala na osnovu posebne dozvole Direktorijata javnih službi, ali bez vremenskog ograničenja. Odluka da vozila tokom vikenda ne saobraćaju u centru od 10 do 22 časova je usvojila Skuptine opštine, većinom glasova.

"Nedopustivo je da porodice kada izađu vikednom u pješačkoj zoni, koja je više industrijska zona, moraju paziti na automobile koji tu saobraćaju", rekao je predsjedavajući  SO Prizren, Nijazi Kryeziu, obrazlažući ovu odluku.

On je potvrdio da će u ovoj zoni biti zaustavljen saobraćaj za sva vozila, sem vozila Hitne službe, Policije Kosova i KFOR-a. No, dodao je da će biti konsultacija sa odgovornim strukturama sigurnosti da i njihova prisutnost bude svedena na minimum te da ona ne budu smještena na mjestima koja bi privlačila pozornost posjetioca Prizrena. Kryeziu je obećao da će o ovoj odluci biti upoznate i institucije sigurnosti tako da vikendi u centru grada odražavaju opuštenu atmosferu a ne kao u vrijeme poslijetanih godina.
 
Za razliku od njegova, odbornica iz redova Demokratske partije Turaka (KDTP), Fidan Jilta, je zatražila da ova zabrana saobraćaja vozila se odnosi svakog dana a ne samo tokom vikenda.

"U taj dio centra grada, iako je poseban, postoji veliki broj vozila, koji ovu zonu koriste i za parkiranje. Tu nije mjesto za parkiranje i zabrana sa određenim vremenom se treba primjenjivati tokom cijele sedmice", rekla je Jilta.
 
Međutim, predsjedavajući SO Prizren, Nijazi Kryeziu je rekao da je vikendom problemtičnije zbog pješačkog prometa, a drugih dana je podvukao da su modaliteti određeni prvilnikom o saobraćaju, koji također ovu zonu definiše kao pješačkom zonom.
 
U međuvremenu, opštinski direktor direktorijata javnih službi, Hasan Hasani, podsjetio je da lokalne vlasti moraju brinuti i za interese poslovnih firmi, pa je s toga dozvoljen saobraćaj od 22 do 10 časova, kada se razni hotelski lokali, uslužni ali i trgovinski mogu snabdjeti, bez da utiču na pješake, kojih je tokom vikenda veoma mnogo.

"Podržavam odluku i pozivam nadležna tijela da to sprovode", rekao je Hasani.
 
S druge strane, i odredbe Zakona o Historijskom centru Prizrena podržavaju lokalnu vlast da u ovom dijelu promovira nemotorna sredstva. Član 12 ovog Zakona ovlašćuje "nadležno općinsko tijelo za regulaciju saobraćaja i sastavljanje i planiranje posebnog režima motornog transporta za historijski centar Prizrena, u cilju osiguranja lakšeg i doslijednog saobraćaja, promovišući nemotorna vozila za transport".