Predsjedništvo Ujedinjene stranke Bošnjaka (USB) sinoć je u okviru svoje političke aktivnosti u prostorijama bošnjačke kalicije Vakat razgovaralo sa čelnicima te koalicije na čelu sa predsjednikom Demokratske stranke Bošnjaka, Džezairom Muratijem. Pored Muratija delegaciju USB-a su dočekali i Špresa Murati, zastupnica u Skupštini i dva zamjenika ministara u Vladi Kosova iz ove koalicije, dr. Raif Elezi i Ćemailj Smailji.

U toplom i srdačnom razgovoru dveju delegacija istaknuta je neophodnost ujedinjenja bošnjačkog političkog korpusa, radi zajedničkog izlaska na, nakon krize u Kosovskoj Vladi, neminovnim izborima. 

U razvijenoj diskusiji, poslije ukazane dobrodošlice od strane predsjednika koalicije Vakat, Džezaira Muratija, istaknuta je obostrana želja pronalaženja minimuma koji spaja, stavljajući u prvi plan, kako je istaknuto, interes zajednice i spriječavanje odliva glasova birača iz bošnjačke zajednice.

"Ukolko se ne ujedinjimo nema nam više mjesta ovdje. Svaki dan nam odlaze ljudi", kazao je Ramče Kasi, član predsjedništva USB.



Drugi član predsjedništva ove novoformirane stranke dr. Raman Idrizi u razgovorima sa zvaničnicima DSB-a - istakao da "je bošnjačka zajednica" , kako se izrazio, "došla uza zid", osobito kada je u pitanju obrazovanje.

 

O neophodnosti nekog zajedničkog modaliteta jedinstva govorio je Faridin Tairi, član predsjedništva USB-a, dok je Afit Zulji istakao da "je vremena za ujedinjenje sve manje“.



Druga strana, to jest zvaničnici DSB, je sa zadovoljstvom prihvatila ideju o mogućnostima zajedničkog izlaska na izbore sa jedinstvenom zajedničkom listom. Zamjenik ministra rada i socijalne zaštite Ćemailj Smailji je istako da će "USB-u ponuditi svaku, pa i tehničku podršku, u budućim zajedničkim nastupima.



Raif Elezi, zamjenik ministra za administraciju i lokalnu samoupravu je gostima potencirao da se "Glavni odbor DSB-a u globalu slaže da se u koaliciji Vakat priključi i USB.“



Špresa Murati zastupnica u Kosovskom parlamentu je u svom izlaganju potencirala "prednosti koalicije Vakat nad pojedinačnim političkim subjektima na predstojećim izborima“.



"Na ovaj način zaustavićemo odliv glasova onih partija koje u sebi nemaju bošnjačku orijentaciju. I u prvom planu istakli smo interes zajednice", kazao je na kraju sastanka predsjednik koalicije Vakat i zastupnik u Kosovskom parlamentu Džezair Murati.



Zaključio je Murati, a prekjučer je predstavnik BSDAK Abaz Ademi, koji je također prisustvovao jučerašnjem sastanku dvaju delegacija, potpisao sporazum sa USB-om o zajedničkoj listi na predstojećim izborima. I da podsjetimo da su članovi novoformiranog USB tokom ljeta u tri navrata razgovarali sa zvaničnicima Vakata o ujedinjenju bošnjačkih partija, te su nakon neuspjeha registrirali novi politički subjekat Ujedinjena stranka Bošnjaka (USB).

{jcomments off}