Eulex policija je pretresla kuću bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK), Xhimshita Krasniqija u Prizrenu, koji se sumnjiči za ratne zločine, izjavila je portparol Eulexa Kristina Herodes.

Ona je kosovskim medijima prenjela da je akcija obavljena danas, a da u trenutku pretresa, Krasniqi nije bio kod kuće. 

“Istraga se vodi u vezi ratnog zločina. Ovo je sve što mogu da vam kažem u ovom trenutku, pošto je istraga u toku i ne mogu iznositi ostale detalje. Ukoliko bude bilo nešto više, mi ćemo blagovremeno obavjestiti javnost”,  rekla je Herodes.

Tokom akcije Eulex policije, nije bilo uhapšenih ali je konfiskovano nešto opreme i uniforme Xhimshita Krasniqija, koji je savjetnik u SO Prizren iz redova Demokratske partije Kosova. 

Porodica Krasniqija je rekla da je pretres izvršen na osnovu odluke Okružnog suda u Mitrovici. 
 
“Mi ih nismo primili, ali su oni ušli na silu. Vidite kakvu premetačinu su napravili. Zamolili smo ih da im mi sve pokažemo, da uzmu sa sobom šta žele samo da ne prave takvu premeatačinu. Nisu na to pristali. Bili su vrlo brutalni i sestri su uperili pušku u grudi. To smo doživljavali prije ali i sada poslije rata , izjavio je novinarima Kastriot, sin Xhimshita Krasniqija i posebno naglasio:

“Gledali su i samo čitali dokumenta. Ušli su na sprat i gledali očevu uniformu koju je imao za vrijeme rata i ponijeli je sa sobom. Uzeli su i priznanja koje smo 2001. dobili od UÇK kada je transformisana u TMK”.
 
Protiv ove akcije Eulexa reagovala je Organizacija ratnih veterana UÇK-a u Prizrenu, koja je postupak policije evropske misije na Kosovu nazvala “iskvarenim činom”.

“Svim ratnicima UÇK je dato do znanja da ova misija našu čistu borbu smatra kao zločcin i nema nikakvu vrijednost”, navodi su reakciji veterana UÇK-a potpisanog od strane Nasera Berishe u kojoj se traži od Eulexa da prestane sa ovakvim postpucima protiv boraca UÇK-a. 

Ova organizacija navodi da je Eulex izvršio težak pretres kojim je uplašio stanovnike naselja “Xhevat Berisha”, demolirajući skoro sav namještaj po kući i da je podsjećala na period prije rata.

Portparol regionalne policije Hazir Berisha Kelani, potvrdio je da policija nije učestvovala u akciji sa Eulex policijom i da nije imala informacija u vezi akcije.