Nakon nedavne posjete delegacija Bošnjaka iz Prizrena Bosni i Hercegovini reagovala je Sanela Lutvić, predsjednica Bošnjačkog savjeta Kosova, organiziacije koja okuplja nekoliko desetina NVO.

Lutvićeve je za naš sajt kazala da organizacija na čijem je ona čelu “nije bila upoznata sa idejom posjete i odlaska u Bosnu i Hercegovinu”.

“Generalni stav kojeg zauzima Bošnjački savjet Kosova jeste da se ubuduće mora i konsultovati i da se mora voditi ozbiljnija politika u cilju javne konsultacije između nevladinog sektora i ostalih institucija.

Vrlo je upitno, u ovom slučaju, koji su bili predstavnici i od koga su bili pozvani da predsatvljaju i vladin sektor,  vjerovatno zaejdno sa vladinim sektorom i da na kraju- krajeva ne obaviještavaju kako treba o planiranim aktivnostima i o cilejvima posjete”, kaže Lutvićeva i posebno naglašava:

“Smatramo da je vrlo važno da se nevladin sektor javno i aktivnije uključi u sve tokove razvoja, posjete, dješavanja i da ravnopravno odlučuje sa ostalim dijelom građanstva”.