Nizom manifestacija, počevši od posjete mezarja palih boraca na Landovici do akademije u Domu klture Xhemajli Berisha u Prizrenu je obiljležena 10. godišnjica ubistva Ekrema Rexhe, poznatijeg kao Komandant Drini.

Povodom njegovog profesionalnoh i herojskog otpora, kako se govorilo, hegemonističkog režima Slobodana Miloševića i rata kada je sa Kosova iz svojih kuća isterano oko million, najviše Albanaca, govorili su najviši zvaničnici opštine, njegovi ratni drugovi, između ostalih i Zafir Berisha koji se prvi put pojavio u javnosti nakon što je napustio Demokratsku partiju Kosova (PDK)  i podnio ostavku na čelu opštinskog odbora ove, u Prizrenu sa kolicionim partnerima, vladajuće političke stranke.

Da podsjetimo. Ekrem Rexha je 8. maja 2000. godine ubijen ispred svoje kuće u naselju Baždarana. Vođen je sudski postupak, ali jos uvijek se zvanično “ne zna ko je ubica ili naručioc njegova ubistva”.

Rexha, kome je otac iz bošnajčkog sela Skorobišta, a majka Albanka iz Pirana, završio je vojnu akademiju u Sarajevu. Zbog poznatih događaja u tadašnjoj JNA sa mjesta komandanta Centra za obuku u Somboru, napusta vojsku. Tokom rata na Kosovu priključuje se OVK i bio je komandant operativne zone Paštrik. Bio je poliglota, govorio sedam jezika, magistrirao političke nauke.

Iza sebe je ostavio suprugu i dva sina.

Članovi familije Rexha kazali su da je ovo posljednja godina u kojoj se obilježava dan ubistva Komandant Drinija i da će se ubuduće obilježavati  dan njegova rođenja.