Nizom manifestacija pripadnici turske zajednice prigodno su obiljležili svoj dan. Organizovali su niz manuifestacija, izložbi, koncerte. Njihove predstavnike primili su najveći zvaničnici Kosova a i u prizrenskoj sportskoj hali Sezair Surroi, pred nekoliko hiljada prisutnih, gdje je izveden kulturno zabavni program, u ime premijera Hashima Thaçija obratio se njegov zamjenik Hajradin Kuçi, istakavši da su “Turci dio kosovske slobode”.

“Građane turske nacionalnosti vidimo kao političke partnere, ali i kao partnere za pobjedu demokratije na Kosovu sada i u buduće. Poznato je koje ste zasluge dali za napredak grada Prizrena i cijelog Kosova. Nemjerljiv je doprinos Republici Kosova i turskog KFOR-a za kosovsku nezavisnost”- kazao je Kuçi i posebno istakao.
 
“Turci na Kosovu i Albanci u Turskoj su mostovi između Kosova i Turske. U to ime našim garđanima turske nacionalnosti na Kosovu čestitam njihov praznik”.
 
Prije  toga u hamamu Mehmed pase održana je izložba Fikrima i Erola Sisko. Promovisana je i knjiga poznatog prizrenskog pjevača Alusa Nusa.
 
Ovim povodom Mahir Jagcilar, ministar u Vladi Kosova iz redova turske zajednice, podsjtio je najpre da na osnovu Ustva Kosova turska zajednica slavi svoj dan. To je i prilika da se vidi napredak zajednice, ali i dokaže koliko su njegovi sunarodnici kooperativni na Kosovu.
 
“Juče smo počeli u Prištini sa panelom političkih pitanja ali i ulogom i našim  statusom. Imali smo vrlo značajnu izložbu iz redova turske zajednice. Idemo i u Mamušu, a po prvi put smo imali i koncert ozbiljne muzike sa motivima iz turske kulture“, kazao je novinarima ministar Jagcilar izrazivši zadovoljstvo položajem svoje zajednice na Kosovu.
 
Turci su sa tri odbornika zastupljeni u parlamentu Prizrena, imaju više direktorskih mjesta, podpredsjednika opštine. Na Kosovu imaju osnovne i srednje škole, dva fakulteta, Turkologiju u Prištini i Edukativni fakultet u Prizrenu. Od prije nekoliko godina Mamuša je dobila status opštine sa većinskim turskim stanovništvom.