Nailaze vreli ljetnji dani, a sa danima približava se i početak “Tradicionalnog turnira - Rečane 2023.” pepoznatljivi sporstki brend ovog centralnog naselja u Šarplaninskoj župi kojeg kupaju tri brze i čiste planinske rijeke; ljubinjske, manastiričke i gornjesevsko-mušnjikovske. Tri fursat kraka koje čini Bistricu na izlazu iz sela i nadalje se u zajedničkom slivu spuštaju svojim tokom do uliva u Bijeli Drim.

Sve što je lijepo i profesionalno se organizira- traje dugo godina. Tako da ova vrlo poznata sportska tradicija u Rečanima traje više od pola vijeka, i to je za kazati “aferim Rečancima”. Tačnije, duga je 53 godine, zaključno sa ovom tekućom.

Organizatori turnira, kao veliki ljubitelji nogometa, preživjeli su sa generacije na generaciju mnoga ekonomsko-politička previranja, ali nisu gubili nadu u svoj uspjeh da se ova vrlo korisna, i na sportsko-rekreativnom i na ekonomskom planu- manifestacija sačuva do dana današnjeg. Turnir je nadživio mnoga druga turnira u Župi; Sredska, Gornje Ljubinje, Donje Ljubinje i dr. 

Svjedoci smo da “Turnir prijateljstva u Rečanima” okuplja pozamašan broj loklanih ekipa, ali i ekipa iz Prizrena i drugih regiona Kosova različitih etničkih zajednica; Bošnjaka, Albanaca, Srba, Turaka i dr., te je odavno prevazišo definiciju “turnira loklanog karaktera”. S toga, ovaj turnir mnogobrojnoj pubici pruža nezaboravan sportski užitak, jer se pojedine utakmice dugo pamte i prepričavaju. Na tribinama i po  dvije do tri hiljade gledalaca prate svoje favorite, a domaći ugostitelji su spremni da svakog usluže burekom, pićem, ili kvalitetnim sladoledom. Po onoj poznatoj, ovdašnjoj, krilatici: “vruć pari - k’sa, davi!”.

Kao što je nagovješteno i ove godine, po tradiciji, održat će se  od 16. jula pa nadalje, do finala, u zavinosti od broja prijavljenih ekipa, učesnica turnira. Obično traje oko mjesec dana. Da potsjetimo da će se izvlačenje parova ekipa za prvo kolo održati 14. jula 2023. u 17 časova u prostorijama Doma kulture u Rečanima.

Naravno, organizator “Tradicionalnog turnira u malom fudbalu-Rečane 2023.” je spremio i vrijedne nagrade: prvo mjesto-pehar i 700 eura, drugo-300, a treće 100 eura, kao i medalje i pehare najboljem igraču turnira, te  i najboljem strelcu i golmanu. 

Organizatori pozivaju sve zainteresirane ekipe da se prijave na ovaj poznati sportski događaj koji, već, unaprijed ima predispozicije na uspjeh, jer pola vijeka organizacije je garancija za to.