Razgraničenje, razmjena i podjela...

Razgraničenje, razmjena i podjela, koji su pominjani kao moguća rješenja pitanja Kosova posljednjih dana našla su se u drugom planu. Dvostruka suverenost - plan Francuske i Njemačke, prema pisanju medija, biće predstavljen na samitu u Berlinu 29. aprila, a on, kako se navodi, ne podrazumjeva podjelu teritorije.

Dvostruki suverenitet bi, prema pisanju lista Gazeta Ekspress, značio očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, uz suverenitet Srbije nad kosovskim Srbima i crkvama. Međutim, i kosovski i srpski predsjednik ne očekuju prijedlog sporazuma na predstojećem samitu u Berlinu. Thaçi je izričit - "neće biti prijedloga sporazuma i nema tajne agende". Vučić, takođe, ne očekuje dogovor, ali očekuje teške razgovore.

Berlin nije mjesto na kome će se razgovarati o rješenjima, rekao je premijer Haradinaj, dodajući da će iskoristiti priliku da evropske zvaničnike podseti da Kosovu duguju viznu liberalizaciju. Medijske natpise o dvojnom suverenitetu treba uzimati sa rezervom, rekao je Haradinaj.

"Biće mnogo prijedloga i ideja, ali oni nisu zvanični. Kancelarka Merkel bi mogla da ponudi zvanični prijedlog ili ideju. Normalno je da danas svjetski mediji govore o raznim prijedlozima, ali oni nisu zvanični. Zamolio bih vas da imate na umu da je riječ o procesu, a ne o formalnim prijedlozima", izjavio je premijer Ramush Haradinaj nakon sjednice vlade.

Rješenje pitanja Kosova, u svakom slučaju, neće biti postignuto u skladu sa kosovskim Ustavom, a dvostruki suverenitet bio bi apsolutno neprimjenjiv, tvrdi politikolog Fisnik Halimi.

"To je izraz za sjever Kosova i za srpske manastire u južnom dijelu Kosova. Ali jedna stvar je jasna - albanska strana to nikako neće moći da prihvati, tako da ćemo uočavati da se albanske stranke okreću američkom prijedlogu o razgraničenju ili razmjeni teritorija", uvjeren je Halimi.

Ideja o dvostrukom suverenitetu u međunarodnj zajednici je prisutna još od 2004. godine, a njeno ponovno aktuelizovanje ne bi doprinelo boljitku, već bi otvorilo nove probleme, smatra poznavalac političkih prilika sa sjevera Kosova.

"U stvarnosti, to znači da bi Beograd imao nadgledanje ili suverenitet nad srpskom zajednicom, a Priština nad albanskom. To bi možda moglo da ima nekih efekata, a ako bi bilo samo za sjever, mislim da bi zajedničko nadgledanje otvorilo neke nove neriješene probleme", kaže Veroljub Petronić.

Izraz dvostruki suverenitet prije bi se mogao definisati kao politički, a ne kao pravni termin, jer pravo poznaje jedino termine podjeljeni i ograničeni suverenitet, tvrdi Dušan Janjić i objašnjava da bi u slučaju prihvatanja dvojni suverenitet bio samo prijelazno rješenje.

"Ne možemo govoriti da bi suverenitet dijelili Srbija i Kosovo, to bi zapravo bila prijelazna faza, u kojoj jedna jaka regionlna autoomija, npr. Zajednica opština sjevera Kosova, funcije i komunikaciju vrši, djelimično, ne potpuno. Ona bi možda imala predsjednika, ali bi jedan dio svoje komunikacije i zaštite nalazila npr. u garantu takvog aranžmana", objašnjava Janjić.

Samit u Berlinu 29. aprila sazvali su njemačka kancelarka Angela Markel i predsjednik Francuske Emanuel Macron. Mediji navode da se samit održava u vreme zaoštravanja odnosa Prištine i Beograda, a da će centralna tema biti upravo dijalog Kosova i Srbije.

Marija Perić, RTK2