Na poziv Federice Mogherini

Dvojica kopredsjedavajućih za dijalog sa Beogradom, Fatmir Limaj i Shpend Ahmeti, otputovali su u Brisel na poziv visoke predstavnice za spoljnu politiku Federice Mogherini.

Izvori Tanjuga u Evropskoj službi za spoljne poslove potvrdili su da se Ahmeti i Limaj nalaze u Briselu na razgovorima sa direktorkom za Zapadni Balkan Angelinom Ajnhorst i njenim timom.

Na pitanje koji je povod njihove posjete i da li će se razgovarati o kosovskoj platformi za dijalog, evropski izvori navode da je u pitanju jedan od nekoliko tehničkih sastanaka koje kosovska delegacija održava sa predstavnicima EEAS, kao i da se EU tim povodom neće oglašavati.

U Briselu naglašavaju da će predstavljanje novousvojene platforme biti moguće tek kad se nastavi dijalog, a prethodno ukinu takse na robu iz Srbije.

Po dolasku u Brisel Limaj i Ahmeti nisu htjeli da komentarišu ovu posjetu, već su za medije rekli da je ona na tehničkom nivou, kao i prethodna.

Zeri navodi da su Limaj i Ahmeti u Brisel otputovali juče, a u delegaciji je i Blerim Shala, savjetnik predsjednika Hashima Thaçija.

Zeri piše, pozivajući se na svoje izvore da je ova posjeta upriličena neposredno nakon što je kosovski parlament usvojio platformu.

Usvojena platforma neprihvatljiva je za Beograd, jer praktično blokira dijalog i vodi ka zamrzavanju konflikta.