Nema odmora

Na vandrednoj sjednici 28. juna poslanici Skupštine Kosova razmatraće Nacrt zakona o agenciji za privatizaciju, a istog dana raspravljaće se i o pojednim tačkama dnevnog reda sa prethodnih sjednica, odlučilo je predsjedništvo skupštine. Nova sjednica parlamenta zakazana je za 5. jul, a nakon sastanka niko od učesnika sastanka nije želio pred kamere.

Na sastanku predsjedništva skupštine odlučeno je da se vanredna sjednica parlamenta održi 28. juna sa početkom u 10 sati, dok je novo zasjedanje zakazano za 5. jul. Na dnevnom redu vanredne sjednice naći će se Nacrt zakona o kosovskoj agenciji za privatizaciju, a između dva čitanja ovog zakona, poslanici bi trebalo da razmatraju pojedine tačke dnevnog reda sa prethodnih sjednica.
Skupština bi trebalo da se izjasni o nekoliko interpelacija premijera Kosova Ramusha Haradinaja, među kojima i one u vezi korupcije visokih zvaničnika i organizovanog kriminala u institucijama, kao i finasijske situacije u Pošti i Telekomu.
Poslanici bi, takođe, trebalo da glasaju i o interpelaciji ministarke za evropske integracije Dhurate Hoxhe o planu sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju za posljednji kvartal 2017. i prvi 2018. godine.
Istog dana, na dnevnom redu je drugo razmatranje Nacrta zakona o rudnicima i mineralima, nekoliko godišnjih izvještaja, a biće predložen i Anketni odbor koji bi trebalo da ispita slučaj protjerivanja šest turskih državljana sa Kosova 29. marta 2018. godine.
Na novoj sjednici parlamenta, koja je zakazana za 5. jul predviđene su dvije interpelacije premijera u vezi vladinih dodatnih izdvajanja američko turskom konzorcijumu Behtel-Enka za izgradnju auto puta ka Skoplju.
Predsjednik parlamenta Kadri Veseli i šefovi parlamentarnih grupa nakon sastanka nisu željeli da daju izjave za medije. Predstavnici Srba nisu prisustvovali ovom sastanku.