Danas je Bajram

Vjernici muslimanske vjeroispovijesti danas proslavljaju ramazanski Bajram. Praznik se obilježava nakon mjeseca posta – uzdržavanja od hrane i vode od izlaska do zalaska sunca. Centralna proslava na Kosovu održava se u Velikoj džamiji u Prištini. Jutarnja molitva čitana je u 04.10. Prvu čestitku i poruku pred Bajram vjernicima na Kosovu uputio je kosovski muftija Naim Tërnava. Uprkos obilju, manje je milosti, solidarnosti i humanosti. Sa napredovanjem tehnologije i mogućnostima da budemo bliže jedni drugima, ljudsko društvo je podjeljeno više nego ikada ranije, poručio je.

"Globalizacija i materijalizacija vrijednosti učinila je da ljudi svoje odnose stvaraju samo na interesnoj osnovi", kazao je Tërnava i dodao da "u ovom vremenu i ovim izazovima, praznik dolazi kao solidarnost i socijalna alternativa koja prkosi ovim odnosima i koja se bori protiv siromaštva".

"Filozofija i lekcije mjeseca Ramazana treba da postanu vodič za eliminaciju naših društvenih problema. Dok smo bili zajedno u Ramazanu i kako ćemo da budemo zajedno na Bajram, tako moramo uvijek da budemo", istakao je.

"Ujedinjujući duh Ramazana mora da se održava i nakon njega. Interesovanje za drugog trebalo bi da traje i poslije Ramazana", zaključio je kosovski muftija.

Sa druge strane, mnogo optimističnije poruke zvaničnika.

"Muslimanski vjernici, čestitam vam ovaj praznik, želeći vam mnogo tolerancije, razumijevanja i blagostanja u vašim porodicama. Naši građani, bez etničkih ili vjerskih razlika, sve više jačaju i neguju zajedničke vrijednosti u službi mira", naveo je predsjednik, Hashim Thaçi.

Premijer Ramush Haradinaj poručio je:

"U ovoj proslavi, širenjem duha ispunjavanja svrhe žrtvovanja, želim da budemo ujedinjeni u realizaciji poruka mira i tolerancije, kako bi se očuvala vjera u vrhunske vrijednosti."