I nakon žalbe Srbije

Kosovski štand u objektu Komiteta regiona u Briselu je i jučer, 5. maja, kao i prethodna dva dana neizmenjenog sadržaja i forme, iako je iz misije Republike Srbije pri EU je u petak uveče saopšteno da su uklonjeni panoi na kojima su bili grb i naziv “Republika Kosovo”.

Kako saznaje Radio Slobodna Evropa iz izvora organizacije, predstavnici misije Republike Srbije pri EU su se u toku dana žalili Komitetu regiona, zbog izloženih držvanih simbola Kosova u promotivnom materijalnu na štandu Kosova.

Isti izvori su objasnili da je ovo preneto predstavnicima Kosovske ambasade koji su ih zatim zamolili da uklone ili pokriju panoe gdje se vidi grb Kosova.

Kosovska strana je odbila ovaj zahtjev i štand je ostao nepromenjen

Štand je predstavljen u četvrtak i petak prilikom obilježavanja “Dana proširenja” u Komitetu regiona i isti štand je prisutan i u subotu, kada EU otvara vrata svih institucija za građane uoči Dana Evrope.

Andrew Gardner, portparol Komiteta regiona, je objasnio da je ovom prilikom, dogovoreno da štandovi ne mogu imati izložene nacionalne zastave. Kako su objasnili organizatori, promotivni materijal koji se nudi građanima pripada onoj zemlji ili regionu koji je predstavljen na štandu.

Iz misije Republike Srbije pri EU je u petak uveče saopšteno da su “uklonjena dva panoa sa štanda Kosova, na kojima su bili grb i naziv ‘Republika Kosovo’”. Prema njihovom saopštenju, organizatori su dali uvjeravanja “da oni neće stajati na istom štandu” ni prilikom održavanja Dana otvorenih vrata. Ovo je uslijedilo nakon što je Misija ranije u petak saopštila da je uputila protestnu notu predsjedniku Evropskog komiteta regiona, “povodom korišćenja državnih simbola tzv. Kosova na festivalu 'Ponosan na moj region i njegovu kulturu'”. Kako su naveli u prvom saopštenju, misija Republike Srbije pri EU je u noti naglasila da očekuje od Komiteta regiona da “u potpunosti poštuje statusnu neutralnost EU u pogledu Kosova i Metohije, kao i da ukloni sve promotivne dokumente koji sadrže simbole tzv. Kosova”.

Portparol Komiteta regiona, Andrew Gardner je u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao da su u protekla dva dana u prostorijama Komiteta regiona održani “Dani proširenja” koji su se poklopili sa danom Otvorenih vrata EU institucija.

Tom prilikom je Komitet regiona ponudio evropskim regionima priliku da budu predstavljeni. Ova institucija nije dobila nikavu notu od strane beogradskih zvaničnika.