Platforma za dijalog posao Skupštine Kosova

Premijer Ramush Haradinaj izjavio je danas da mu nije poznato da predsjednik Hashim Thaçi i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vode tajne pregovore o podjeli Kosova.

Haradinaj je u parlamentu, na pitanje zamjenika predsjednika opozicionog LDK, Dritona Selmanaja, da li je svjestan da Thaçi i Vučić vode tajne razgovore o podjeli Kosova, rekao da je dijalog sa Beogradom "osjetljivo pitanje" i da je zato prijedlog platforme o dijalogu dostavljen parlamentu, te da je za to sada nadležna Skupština, a ne vlada, odnosno premijer.

- Imamo redovne konsultacije sa predsjednikom i ja sam zainteresovan za dnevni red dijaloga, ne znam da je bilo tajnih razgovora. Pomenuta je podjela (Kosova) od donosilaca odluka, ali prije svega kao ideja koja može doći od Srbije. Moj stav o tom pitanju je jasan, to bi bila tragedija, i ja taj stav nisam promjenio. Molio sam političke partije da ne brinu i da je upravo to razlog zbog koje je predložena platforma za dijalog koja je dostavljena parlamentu i više nije posao vlade, već vaš - rekao je Haradinaj, preneo je portal Lajmi.net.

U polemici sa Selmanajem o tome da li je platforma posao vlade ili parlamenta, Haradinaj je insistirao da je platforma za dijalog posao Skupštine Kosova.

Haradinaj o deportaciji turskih državljana: Izgledali smo kao marionete

Nakon deportacije šesterice turskih državljana sa Kosova, bio sam spreman da podnesem ostavku, kaže premijer Ramush Haradinaj.
 
- Zbog tog incidenta Kosovo je izgledalo kao marioneta Turske - rekao je Haradinaj u intervjuu za "KTV", navodi se u Unmikovom dnevnom pregledu štampe.

Po pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, on je rekao da bi bila dobra ideja da predsjednik Hashim Thaçi vodi taj proces, jer "ima više slobodnog vremena".

Haradinaj se, kako je rekao, ne protivi ni pridruživanju lidera Pokreta "Samoopredjeljenje" Albina Kurtija pregovaračkom timu.

Šest državljana Turske, koji su radili u školama na Kosovu, deportovani su 29. marta u zemlju porijekla mimo uobičajene procedure, a riječ je navodno o sljedbenicima verskog lidera Fetulaha Gulena, kojeg zvanična Ankara potražuje zbog tvrdnje da je organizator puča, koji se u Turskoj dogodio polovinom jula 2016. godine.