Potrošeno tri milijarde eura

Više od dvije milijarde eura do sada je potrošeno u našoj zemlji za izgradnju autoputeva koji povezuje Prištinu s Albanijom, Skopljem, Pećom, Mitrovicom i na kraju Gnjilanom.

Očekuje se da u narednom periodu za završetak radova na postojećim autoputevima bude utrošeno ništa manje od jedne milijarde eura, ali i početak radova na izgradnji novog autoputa od 91 kilometara, koji će povezati Istok sa Prizrenom.

Još uvijek nije u potpunosti završena izgradnja na autoputu Priština-Skopje, a Vlada Kosova je već počela izgradnja novog autoputa koji povezuje Prištinu i Gnjilane.

Također, u ovom periodu vlada je pokrenula izradu projekta za izgradnju posljednjeg autoputa, koji bi trebao povezati Istok i Prizren, za koji se očekuje da će imati veći trošak od svih ostalih autoputeva zbog dužine ali i velikog broja nekretnina za koje se očekuje da će biti eksproprisane za njegovu realizaciju, piše list "Zëri".

Na osnovu podataka Ministarstva za infrastrukturu, samo da se realizuje autoput koji povezuje Prištinu i granični prijelaz na Morini potrošeno je oko milijardu eura.

Takođe, više od 600 miliona eura će biti potrošeno na izgradnju autoputa Priština-Skoplje.

Stotine miliona eura novca iz državnog budžeta, donatora, ali i dugova  je potrošeno do sada za izgradnju dva autoputa, za koje su radovi počeli nedavno, Priština-Peć i autoput Priština-Mitrovica.