Građani su pasivni posmatrači

Analitičar Behlul Beqaj smatra da nema realnih osnova za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Iako tvrdi da i nemoguće stvari na Kosovu postaju moguće, analitičar Behlul Beqaj smatra da novi izbori ne bi ništa promjenili, odnosno, kako kaže, promjenili bi se samo “eventualni igrači koji su prouzrokovali ovakvo stanje“.

“Ukoliko dođe do vanrednih izbora, mislim da bi bilo dobro da se to utanači sa namjerama političkih činilaca Kosova kako bi u dogledno vrijeme, recimo od pet do osam mjeseci, mogli da pripreme adekvatan ambijent koji bi doveo do kvalitetnih promjena. To znači da treba da dođe do ustavnih promjena, izbornih promjena, novih izbora unutar političkih stranaka. Tek tada bi eventualno moglo doći do novog i kvalitetnog odnosa u parlamentu i odnosa prema otvorenim pitanjima koja su nasleđena, a to su Asocijacija opština sa srpskom većnom i druga važna pitanja koja su ostala nerešena“, rekao je Beqaj.

Beqaj kaže da su građani pasivni posmatrači svega što se dešava oko njih.

“Čak se i međunarodna zajednica ustručava da se javno izjasni po tom održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, iako znam da većin njih ne misli da bi bilo poželjno i podesno da se održe izbori, jer se ništa ne može promjeniti ukoliko ostanu u igri oni koji su uzročnici ovakvog stanja“, tvrdi Beqaj.

Posljednji vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su u junu prošle godine. Nova vlada formirana je u septembru.