Vanredna sjednica Skupštine zakazana za 28. februar

Predstavnici vladajuće koalicije postigli su dogovor sa opozicionim Demokratskim savezom Kosova da podrže zakon o demarkaciji.

Predstavnici vladajuće koalicije i opozicionog Demokratskog saveza Kosova postigli su konsenzus za glasanje za nacrt zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli i premijer Ramush Haradinaj saopštili su da je postignut konsenzus o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore, prenosi agencija Anadolija.

Haradinaj je saopštio da je, što se tiče vladajuće koalicije, uklonjena i posljednja politička prepreka za političko jedinstvo u Skupštini.

Zakon sadrži Sporazum iz avgusta 2015. godine, zajedničku izjavu predsjednika Kosova i Crne Gore Hashima Thaçija i Filipa Vujanovića, kao i izvještaj Državne komisije o označavanju granice sa Crnom Gorom, navedeno je u saopštenju Vlade Kosova.

Konstruktivni dijalog

I Veseli je potvrdio da je postignut konsenzus o ratifikaciji sporazuma o državnoj granici sa Crnom Gorom.

On se zahvalio premijeru Kosova Ramushu Haradinaju, zamjeniku premijera Kosova Behgjetu Pacolliju, Demokratskom savezu Kosova (LDK) i Inicijativi za Kosovo na spremnosti na konsenzus i na veoma konstruktivnom dijalogu.

“Ova saradnja treba da nas prati i u drugim važnim procesima u zemlji”, naveo je Veseli.

Protiv sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom je opozicioni Pokret Samoopredjeljenje, koji tvrdi da Kosovo gubi osam hiljada hektara teritorije ako se zakon usvoji.

Sporazum ne podržava ni Srpska lista, koja je dio vladajuće koalicije.

Bez Samoopredjeljenja i Srpske liste nema potrebne većine

Za ratifikaciju međunarodnog sporazuma potrebna je dvotrećinska većina glasova poslanika, a vladajuća koalicija ima 61 glas od ukupno 120.

Pokret “Samoopredjeljenje” ima 32 poslanika, a "Srpska lista" deset, tako da bez njihovih glasova demarkacija ne može biti izglasana.

Uprkos tome, predsjednik Skupštine Kosova je optimista da će biti obezbjeđeni potrebni glasovi za usvajanje zakona.

Vanredna sjednica Skupštine na kojoj će se glasati o demarkaciji zakazana je za 28. februar.

Prethodno je sjednica parlamenta prekinuta u petak zbog nedostatka nacionalnog konsenzusa oko demarkacije granice.

Tokom vanredne sjednice LDK je tražio da se uz Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom ne glasa i za izvještaj Državne komisije na čelu sa Shejtimom Buliqijem, koju je premijer Kosova Ramush Haradinaj formirao po dolasku na čelo Vlade.

Greške u izvještaju Komisije

Taj izvještaj, prema navodima LDK-a, konstatuje da je bilo grešaka pri određivanju granične linije i samim tim je u suprotnosti sa Sporazumom koji je potpisan augusta 2015. sa Crnom Gorom.

Premijer Haradinaj i njegova Alijansa za budućnost Kosova insistirali su da se glasa i za izvještaj Buliqijeve Komisije.

Vanredna sjednica Skupštine sazvana je na zahtjev premijera Kosova Haradinaja nakon što je Vlada Kosova usvojila izmjene i dopune na nacrt zakona o demarkaciji u skladu sa aneks-dogovorom predsjednika Kosova i Crne Gore, koji predviđa mogućnost korekcije prethodnog sporazuma u slučaju da su u pravcu Čakora i Kule počinjene greške.

Skupština Crne Gore je već ratifikovala taj sporazum, dok je opozicija u Skupštini Kosova, čiji je dio tada bio i Haradinaj, nasiljem i suzavcima spriječila ratifikaciju tog sporazuma.

Ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom je pored borbe protiv korupcije preostali uslov za liberalizaciju viza građanima Kosova.

Izvor: Agencije