Predsjednik Skupštine Kosova

Predsjednik Skupštine Kosova, Kadri Veseli, je poslije sastanka Predsjedništva, saopštio da će sjednica o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom biti održana 18. februara, u nedjelju, u 18:00 sati.

Predsjedništvo Skupštine Kosova odlučilo je da u nedjelju, 18. februara u 18 časova održi vanrednu sjednicu o Nacrtu zakona o ratifikaciji Sporazuma sa Crnom Gorom. Predsjednik Skupštine Kosova, Kadri Veseli je rekao da očekuje da će Sporazum biti ratifikovan i da će se građani Kosova slobodno kretati.

"Postoji širok konsenzus da će se pitanje obilježavanja granice sa Crnom Gorom završiti uprkos interesima i kalkulacijama koje nisu u interesu građana i jačanja suvereniteta Kosova. Mi ćemo završiti sa političkim igrama i nećemo se više igrati sa našim građanima, otvorićemo perspektivu u Evropskoj uniji i ostvarićemo liberalizaciju viza. Nećemo pokloniti ni jedan milimetar teritorije Kosova".

Poslanica Samoopredjeljenja Albulena Haxhiu je nakon sastanka izjavila da je Predsjedništvo bez kvoruma odlučilo da će sjednica biti održana 18. februara. Poslanica Haxhiu je rekla da će se pokret Samoopredjeljenje sigurno usprotiviti Sporazumu o demarkaciji.

"Pokret Samoopredjeljenje se čak i danas na sastanku usprotivilo ovom pristupu, usprotivila sam se namjeri da se ratifikuje Sporazum, koji poklanja 8.200 hektara zemlje Crnoj Gori. Sporazum između Thaçija i Vujanovića je obmana za građane Kosova".

Tatjana Slavić, RTK2