Potvrđeno

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj, više nije na listi osoba koje je tražio INTERPOL.

To je za Klan Kosova potvrdio ministar pravde Abelard Tahiri. On je rekao da je u petak informisan da je Interpol uklonio sa spiska traženih lica 18 osoba sa Kosova koje traži Srbija, navodeći da je među tim imenima i premijer Haradinaj.

- Nakon te odluke, svi ti pojedinci su slobodni da putuju izvan Kosova bez ikakvih problema - rekao je Tahiri.

Na listi su sem Haradinaja bili i Azem Syla, Shukri Buja, Tomor Morina, Sinan Morina, Fadil Kastrati, Murtez Kastrati, Ardian Duraku, Vitor Zefaj, Besim Vokshi, Mahmut Ukshini, Fadil Syleviqi, Sylë Qeriqi, Qamil Pajaziti, Shpejtim Demiri, Azem Olluri, Muharrem Gashi, Bujar Bobani, Rabit Aliji i Faruk Noshaj.

Prvi čovjek kosovske izvršne vlasti uhapšen je u Francuskoj 4. januara 2017. godine, na osnovu naloga za hapšenje iz Srbije.

Sud u Colmaru, u Francuskoj, poništio je zahtjev Srbije za izručenjem bivšeg komandanta OVK nakon analize svih dokaza i dosijea koje je podnela srpska država.

Haradinaj, koji je bio priveden na aerodromu Basel u Švicarskoj, na osnovu optužbi za ratne zločine iz Srbije - pušten je nakon četiri mjeseca, 27. aprila 2017. godine.

Nakon ovog događaja, kosovske vlasti zatražile su povlačenje imena premijera Haradinaja i drugih građana Kosova sa liste INTERPOL-a, na osnovu srpskih naloga za hapšenje.

Haradinaj je takođe u junu 2015. godine pritvoren od strane slovenačkih vlasti na osnovu ovog međunarodnog naloga za hapšenje koje je izdala Srbija.

Poslije dva dana, a nakon reakcija kosovskih vlasti, pušten je.

Haradinaju je dvaput suđeno u Hagu zbog optužbi za ratne zločine.

On je podneo ostavku na funkciju premijera Kosova 8. marta 2005. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što je preuzeo tu dužnost - da bi se dobrovoljno predao Haškom tribunalu.

On je proglašen nevinim 2008. godine, dok je u istom sudu pokrenut još jedan sudski postupak, ali je ponovo oslobođen 2012. godine.