Njihova djela Sud nije smatrao kao krivična

Potpredsjednik vlade i bivši ministar MPTP Fatmir Limaj i ostala četvorica optuženih su proglašeni nevinim za sve tačke optužnice za slučaj poznat kao MTPT (Ministarstvo transporta, pošte i telekomunikacije).

Sud u Prištini je u petak oslobodio zamjenika premijera Kosova Fatmira Limaja za organizovani kriminal i zloupotrebu službenog položaja. Limaj je bio optužen za svoju ulogu kao bivši ministar saobraćaja.

Poslije osam godina pravne borbe, Osnovni sud u Prištini je u petak oslobodio bivšeg ministra transporta, pošte i telekomunikacija (MTPT) po sve tri tačke optužnice. Optuženi Limaj, Endrit Shala, Nexhat Krasniqi oslobođeni su optužbi za organizovani kriminal, zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i primanje mita.

Kallxo.com izvještava da su prisutni u sudnici uzvikivali Limajevo ime koje znači "čelik", kada je predsjedavajući sudija, Marija Tuma pročitala presudu, oslobodivši Limaja i ostale po sve tri tačke optužnice.

Optužnica se odnosila na dodjelu tendera za izgradnju puteva u regionu Gnjilane, u vrijeme dok je Limaj bio ministar MTPT-a.

Tužilac EULEX-a je 30. oktobra 2015. godine podneo konsolidovanu optužnicu protiv Limaja i drugih spajajući slučajeve poznate pod nazivom "MTPT 1" i "MTPT2". Trenutno je Limaj zamenik premijera Kosova.

Bivši visoki komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji trenutno je lider mlađe vladajuće koalicione partije Nisma, takođe je oslobođen i za ratne zločine pred Haškim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i bio je oslobođen optužbi za ratne zločine od strane sudskog veća EULEX-a.