Žene će moći svuda da voze

Mnoge žene u Saudijskoj Arabiji pozdravile su odluku kralja Salmana da im dozvoli voženje automobila. Ovo je jedina zemlja na svijetu koja je to zabranjivala.

Kraljev dekret je dio šireg paketa reformi u cilju modernizacije jedne od najkonzervativnijih zemalja na svijetu.

Naloženo je formiranje ministarskog savjeta koji bi trebalo da predloži konkretne mjere u narednih mjesec dana, a žene će moći da voze od sljedećeg juna.

“Kraljevskim ukazom će biti regulisana pravila u saobraćaju, uključujući izdavanje vozačkih dozvola muškarcima i ženama”, prenosi državna novinska agencija.

Saudijska Arabija je jedina zemlja na svijetu u kojoj je ženama zabranjeno da voze automobile. Uprkos nastojanju posljednjih godina da stvori imidž modernije države, ovo pitanje je dugo bila mrlja kada je riječ o međunarodnom ugledu Saudijske Arabije.

Aktivistkinje su insistirale na ostvarivanju ovog prava od 1990-ih, ističući da je to dio šire borbe za poboljšanje njihovog položaja u kraljevini.

Saudijski ambasador u SAD princ Haled bin Salman je kazao da je “ovo historijski dan u našoj kraljevini”.

“Smatram da naše vođstvo uviđa da je društvo spremno za promjene. To je prava odluka u pravo vrijeme”, kazao Salman.

On je dodao da ženama neće biti potrebna pratnja muškog staratelja za dobijanje dozvole ili upravljanje autom te da će moći svuda da voze po kraljevini, uključujući i u svetim mjestima Meki i Medini.

Aktivistkinja Manal al Šarif, koja je bila uhapšena 2011. nakon protestne vožnje, napisala je na Twitteru da je oduševljena.

“Danas je posljednja zemlja na planeti dozvolila ženama da voze… uspjele smo”.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa prošle godine, istakla je da “sloboda dolazi iznutra”.

“Nije suština naše borbe da možemo da vozimo automobile, već da upravljamo volanom naše sopstvene sudbine”, rekla je.

Latifa al-Šalan, članica Šura Savjeta, kazala je da će ova odluka pospješiti zapošljavanje žena u privatnom sektoru.

“Ovo je historijski dan i ne mogu da nađem riječi da izrazim svoje kao i osjećanje hiljada Saudijki”, kazala je al-Šalan za TV Arabija.

Ovo je velika promjena u konzervativnoj Saudijskoj Arabiji u kojoj je veoma ograničena uloga žena u društvu, uključujući i pojavljivanje u javnosti, putovanja ili studiranje koje je moguće samo u pratnji oca, brata ili muža. Takođe, muški staratelj je donosio odluku o zaposlenju, braku i većini pravnih pitanja, pa čak i liječenju.

Saudijske su obavezne da budu potpuno pokrivene čadorom.

Dozvola ženama da voze je dio šireg paketa reformi do 2030. Postepeno poboljšanje njihovog položaja počelo je za vrijeme preminulog kralja Abdulaha. Njegov nasljednika Salman nastavio je od 2015. ovaj proces.

Tako su u prošlu subotu Saudijke po prvi put bile na stadionu povodom nacionalnog praznika, što ranije nije bilo moguće zbog striktnog pravila o razdvojenosti polova. Najkonzervativniji slojevi, prije svega islamski klerici od čije podrške kraljevska porodica veoma zavisi, protive se ovim promjenama.

To pokazuje i pojedine reakcije na Twitteru u kojima se vlasti optužuju za “iskrivljavanje šerijatskog prava”.

“Koliko znam, šerijatski učenjaci ističu da je ženama zabranjeno (haram) da voze. Kako je to odjedanput dozvoljeno (halal)”, napisao jedan od kritičara.

Početkom ovog mjeseca suspendovan je jedan imam zbog izjave da ženama treba zabraniti da voze, jer im se mozak “smanjuje na četvrtinu muškarčevog” kada idu u kupovinu.

Na pitanje Reutersa da li se pribojava reakcije konzervativaca, ambasador Salman je istakao: “U sprovođenju ovih reformi neki ljudi će biti za mjestom vozača a neki na zadnjem sjedištu, ali ćemo se svi kretati napred”.

Princ Salman, jedan od kraljevih sinova, kazao je da omogućavanje ženama da voze ima za cilj ne samo društvene već i ekonomske promene.

Njegov stariji brat, prestolonasljednik Mohamed (32), postao je simbol reformi u zemlji u posljednjih nekoliko godina. Mnogi mladi Saudijci doživljavaju njegov uspon kao potvrdu da njihova generacija dobija ključnu poziciju u vođenju zemlje čija je patrijarhalna tradicija omogućavala premoć starijih i blokirala omogućavanje širih prava ženama.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je odluku Saudijske Arabije. “Važan korak u dobrom pravcu", naveo je na Twitteru čelnik svjetske organizacije.

Oglasile su se i SAD, jedan od najbližih saveznika Rijada. U saopštenju Bijele kuće navodi se da predsjednik Donald Trump gleda na tu promjenu kao na "pozitivan korak ka promovisanju prava i šansi za žene Saudijske Arabije".