Tema današnjeg susreta

Sporazum o demarkaciji između Kosova i Crne Gore očekuje se da će danas biti tema diskusije zvaničnika vlade "Mustafa" i Evropske unije.

Portal "Indeksonline" saznaje da je delegacija Kosova, na čijem je čelu ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj i dva člana Skupštine, Elmi Reçica i Njomza Emini, krenuli su za Brisel gdje će održati sastanke sa visokim evropskim zvaničnicima.

Prvi koji će dočekati delegaciju sa Kosova je komesar za proširenje EU, Johannes Hahn, a poslije njega visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini.

"Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom je jedna od glavnih tema o kojima će danas biti riječi u Briselu. Isto tako, druga pitanja koja su pokrenuta su SSP-a, najnovija dostignuća ...", rekao je izvor, dodajući da će ministar Hoxhaj sutra (srijeda) održati govor pred Evropskim parlamentom.

Inače, premijer Kosova, Isa Mustafa se prije nekoliko dana u Briselu sastao sa predsjednikom Europske komisije Jean-Claudom Junckerom, komesarom EU za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo, Dimitrisom Avramopulosom i europoslanikom Elmarom Brokom.

"Kosovo je ispunilo potrebne kriterije i građani Kosova su sada ostali jedini u regionu bez mogućnosti da se slobodno kreću u zemljama EU. Uvjereni smo da će se građani Kosova slobodno kretati, bez viza, u 2017. godini", rekao je premijer Mustafa, tražeći podršku za ostvarivanje ovog prava za građane Kosova.