Najizraženiji kod romske zajednice

Egzona Miftari, pripadnica romske zajednice na Kosovu je imala samo 13 godina kada ju je porodica udala u Kosovu Polju, gradu nekoliko kilometara od Prištine. Rođena je u siromašnoj porodici, ona i dalje živi u siromaštvu, u porodici sa troje djece.

"Bolje je da se udate, bolje svoj život imati nego ići u školu. Šta raditi sa školom. Ideš, ne završiš dobro, nemaš ništa", kaže Egzona, koja nikada nije pohađala školu, prenosi "Glas Amerike" na albanskom jeziku.

Luan Rexhepi, koji se oženio sa svojih 17 godina, koliko je tada imala i njegova supruga, također podržava ideju braka u mladim godinama.

"Kad sam bio mlad, najviše vremena sam provodio na ulici, pravio sam probleme. Kada sam upoznao svoju suprugu, vjerio sam se i skrasio. Kada se čovjek oženi ranije, on se skrasi. Miran je, ne pravi probleme, stvara porodicu", kaže Luan.

Međutim, nijedno od ovo dvoje ne želi da njihova djeca rano stupe u brak. Oboje žele da se njihova djeca školuju, da postanu svoji prije nego stupe u brak.

Egzona kaže da će svoju kćer upisati u školu, a također i Luan dodaje da se njegove kćeri trebaju edukovati i zaposle prije donošenja ovakve odluke.